“Gaan we alsjeblieft niet op de fiets?” zegt mijn oudste en ze kijkt me smekend aan. Elke zaterdagmorgen gaan we naar de paardenmevrouw en ik haast me door het huis op zoek naar de rubberlaarzen die telkens weer kwijt zijn. Ik baal, ik ben alwéér te laat om op de fiets te gaan en het zou juist zo’n goed therapeutisch ritje zijn. ‘We gaan vandaag met de auto.’ “Joepie!!” juicht ze vrolijk om er in één adem op te laten volgen “Waarom eigenlijk?”

Op het rechte stuk geef ik wat extra gas en meteen klinkt naast me ‘je mag hier maar 50 hoor, geen 52. Komen we eigenlijk wel op tijd, we moeten er toch om 11 uur zijn, het is nu twee voor 11, halen we dat wel, hoe lang is het nog?’ Elke week dezelfde riedel, ik hoor het zwijgend aan en probeer me niet te ergeren. Zouden er nog auto’s met analoge klokken afgeleverd worden, vraag ik me ondertussen af, dat wordt de volgende autokoopronde dan het selectiecriterium lijkt me.

Als ik haar anderhalf uur later ophaal staat ze met een fijne mengeling van spanning en plezier tot boven haar enkels in de modder te soppen. “Oe, ik viel bijna om. Hellepie ik kan nergens meer heen. O nee, o nee, ik word helemaal vastgezogen.” En met veel gevoel voor drama wankelt ze naar de overkant en vleit zich tegen me aan. Ze ruimt het halster op, hangt haar cap aan de boom, tilt het zadel in het busje en het valt me op hoe rustig het lijfje is. Alsof het zwaartepunt van het hoofd naar de knieën is gezakt en bovendien ronder en zachter geworden is. Ik krijg een heerlijk mellow meisje mee naar huis. Dank je wel Caspar!

Er zijn 13 reacties

 1. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @niko, heel bijzonder! Hoe het werkt weet ik nog niet precies maar dat het wat doet is onmiskenbaar
  @daan, ’t begon na de 7e sessie, in totaal hebben we er 10 te gaan, benieuwd of en hoelang het effect naijlt
  @vorser, dank voor je vriendelijke woorden!

 2. Coby

  Avatar van Coby
  “Alsof het zwaartepunt van haar hoofd naar haar knieën is gezakt”…wat een prachtige omschrijving van het effect van zoiets goeds…..met ontroering gelezen.

  Hartelijke groet,Coby

 3. Zilvertje

  Avatar van Zilvertje
  Bijzonder he, dat de natuur zo heilzaam is, maar eigenlijk ook weer heel normaal, niks is zo helend als het ritme van de natuur en het een worden, na een rondje bos of zee, na het gefrutsel/geknuf met dieren, de liefde die dieren uitstralen, de eenvoud, goed is goed en fout is fout, fijn dat je het haar kunt geven en ik zie dat gesopt voor me, prachtig omschreven.

 4. Mo

  Avatar van Mo
  Prachtig, de communicatie tussen paard en mens. fijn dat het haar zo goed doet!

  En kan ze geen analoge klok kijken? Had mijn dochter ook. Typisch, ik heb dat nog nooit van iemand gehoord.

 5. Ragfijn

  Avatar van Ragfijn
  Ze zal iedere keer het contact mogen krijgen met het zelfde paard denk ik, en als een paard je zijn liefde toevertrouwt, zit het goed, héél goed, ook voor het paard, paarden voelen dat heel goed aan…

  Gr. Ragfijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *