Thuisgekomen van het paardrijden begroet ze haar zusje allerhartelijkst en ze gaan samen boven spelen. Ze gaan wat? Ze gaan samen boven spelen! Samen, dus met zijn tweeën en zonder dat ik dat gesuggereerd heb of ze daartoe aangezet. Boven, dus niet achter mijn hakken, of bij me aan de keukentafel maar buiten mijn gezichtsveld. Spelen, al heb ik geen idee wat ze gaan doen, juist daarom ben ik nu al blij. Na tien minuten nog steeds geen gekrijs. Weet je wat, ik ga de krant lezen en dan zie ik wel hoe lang mij rust gegund is.

Weer een kwartier later voel ik een weldadige rust in mij varen. Ik zit met de zaterdagkrant voor mijn neus, een kopje koffie erbij en lees bladzijde na bladzijde. Ik weet niet wat me overkomt, de zon staat laag en betovert het licht in de huiskamer, ik vraag me niet langer af hoe lang deze idylle voorduurt maar geniet met volle teugen. Laat het stof maar liggen, geen zorgen over wat er nog allemaal moet, onverwacht even vrijaf, wat een cadeau!

“Mam, mogen we boven eten?” en op zo’n vreedzame zaterdag mag dat natuurlijk. “Moet je niet schrikken als je het komt brengen want we gaan op de logeerkamer iets bijzonders doen.” Meestal belooft dat niet veel goed, maar ok ik zal het wel zien. Ik smeer boterhammen, versier de borden met wat stukjes fruit (vooruit een snoepje erbij) en zet de glazen sinaasappelsap op het dienblad. Boven gekomen tref ik de meisjes helemaal mellow met een gelukzalige glimlach aan. Zie ze daar liggen in hun onderbroekjes op het logeerbed, overspoeld door de heldere winterzon. ‘Kijk mam, we hebben een zonnebank gemaakt!’ roepen ze blij.

Die middag lees ik twee-en-half uur in de krant, ruim in alle rust het huis op en vouw drie manden was. Een dag met een gouden randje.

plaatje van Cootje

Er zijn 23 reacties

 1. Jezzebel

  Avatar van Jezzebel
  Och, wat klinkt dit heerlijk, weet je dat ik er soms ook echt naar kan snakken, als een kat uitgestrekt in het zonlicht.

  Fijne kerst nog, dat zij zo zonnig als zaterdag mag zijn. 🙂

 2. jan krosenbrink

  Avatar van jan krosenbrink
  ik vraag veel, dacht er over na om de vraag niet te stellen, maar: ‘moet je niet schrikken als je het komt brengen etc”, welke van je twee dochters is zo begaan met je verdiende zielerust?

 3. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  dag allemaal, wat zijn jullie in grote getalen aanwezig op het net, fijn dat jullie aanwaaien 😉
  @Mo (en Karin), we zullen zien, deze keer was superfijn en het lukt om er niet teveel van te verwachten voor de toekomst. Zoals Ramirezi al zegt, ’t is een sprookje zo’n middag! ’t nagenieten is ook heerlijk.
  @jan, de oudste! (hoewel haar uitspraak waarschijnlijk is gebaseerd op eigen schrik als iemand iets anders doet)
  @Anne, een zaligheid wis en waarachtig, maar vind je het goed dat ik nog niet te hard van stapel loop…

 4. Karin

  Avatar van Karin
  Hmm, naarmate mijn jongens “ouder” werden gingen ze alleen maar beter samen spelen. Wie weet hoe dit verder gaat.

  Nu jaren later hebben mijn jongens zelfs op eigen initiatief hun veel jongere broertje meegenomen.

 5. jan krosenbrink

  Avatar van jan krosenbrink
  als je jongste de opmerking: ‘als je maar niet schrikt ..etc’ had gemaakt, was dat wellicht op basis van ” wat gij niet wilt dat u geschiedt etc “, maw ik zie weinig verschil met de achtergrond van de opmerking van je oudste 🙂
  Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *