glazenbolZo, wat gaat het goed mijn kleine meisje. Nou, klein, laat dat kleine maar weg. Haar voeten zijn inmiddels groter dan die van mij (al vraag ik me af, of ze in mijn schoenen zou willen staan). Nog even en ze kan uit huis, wat zal het stil worden hier. Daar kan ik nou wel grapjes over maken maar we moeten haar nog wel zover krijgen. Terwijl ik mij met mijn koffie verkeerd ’s avonds op de bank installeer schieten mijn gedachten alle kanten op. Hoewel ik enorm geniet van het kalme vaarwater waar we in terecht gekomen zijn na al die heftigheid, maak ik me stiekem ook zorgen over de puberjaren die voor de deur staan. Kon ik alvast een beetje vooruit bladeren, dat zou toch handig zijn. Wordt ze nog dwarser dan ze al is? Neemt ze straks nog iets van ons aan? Laat ze zich nog helpen als ze zich in de nesten gewerkt heeft? Zullen er vriendinnen zijn waar ze terecht kan als wij niks meer goed kunnen doen? Pikt de middelbare school het intensieve contact dat nodig is om haar op de rails te houden of zijn we dan overbezorgde bemoeizuchtige ouders die hun kind niet los kunnen laten?

Zodra ik probeer een blik te werpen in de glazen toekomstbol word ik overspoeld door zorgelijke gedachten. Niet handig, ik weet het. ‘De mensch lijdt dikwijls het meest, door het lijden dat hij vreest doch dat nooit op komt dagen’ hing bij mijn grootouders boven het bed. Toch kan een beetje vooruit denken soms geen kwaad. Als we onze oudste er nu alvast aan laten wennen dat er meer mensen zijn die zich met haar bemoeien, dan hebben we daar straks misschien profijt van. En dan moeten we dus niet wachten tot het (weer) mis gaat, want van een vreemde zal ze dan niks willen weten. We moeten dus, paradoxaal genoeg, juist nu het goed gaat iemand opsnorren waarmee ze een band kan opbouwen om op terug te vallen in slechtere tijden.

*BOEM* Ik schrik op uit mijn gedachten. De kat stoot mijn boek van de bank. Dacht ik een lekker rustig avondje te hebben, is er opeens een plan geboren.

Aan de slag maar weer…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *