zon zomerkamp‘Deze zomer wil ik naar een écht kamp’, zegt ze ‘niet zoals vorig jaar met maar drie meisjes. Maar echt, met zo’n grote groep. Dat lijkt me zo gezellig.’ Hm, gezellig, jaja, het afgelopen jaar is voor mijn oudste niet bepaald gezellig geweest. Ik gun het haar van harte dat ze wat zonniger maanden tegemoet gaat. Maar of een kamp bijdraagt aan de feestvreugde, dat waag ik te betwijfelen. Ik mompel wat onduidelijks en hoop dat het overwaait. Dat doet het niet. Aanvankelijk popt het onderwerp eens per week op, maar al gauw vraagt ze dagelijks ‘Mag ik in de zomer op kamp? Heb je er al over nagedacht?’ Mijn laf vooruitschuiven werkt niet langer. Ik moet aan de bak om er serieus over na te denken. Het is ingewikkeld genoeg om zo’n lange zomervakantie in te vullen dus als zij graag op kamp wil, is dat het overwegen waard. Ze kan goed van huis, bij het logeerhuis blijft ze liever een nacht langer dan korter. Zou dat kunnen? Op een gewoon kamp? Of moeten we dan kijken wat het logeerhuis in de aanbieding heeft? Maar dat is natuurlijk niet wat zij met een ‘echt kamp’ bedoelt. Mijn man ging vroeger op zeilkamp, zou dat wat voor haar zijn? Zelf heb ik goede herinneringen aan muziekkamp maar toen was ik wel een stuk ouder. Ze is dan bijna elf, dat is piepjong… En vertellen we de organisatie dan het een meisje met een gebruiksaanwijzing is? Wat is wijsheid?

‘Mama, weet je het al?’ ‘Lieve kind, ik snap dat jij heel graag op kamp wil. Maar ik moet over heel veel dingen nadenken. Wat voor kamp, hoeveel dat kost, wanneer het is, of het leuk is voor je – geef me even tijd om al die dingen uit te zoeken. Over twee weken weet ik meer, daar ga ik mijn best voor doen.’ ‘O! Dus het mag?! Je bent de allerliefste moeder van de hele wereld! Joehoe ik mag op kamp!!!!!’ Juichend danst ze door de woonkamer. Zo had ik het uiteraard niet bedoeld, maar zij registreert feilloos mijn welwillende onderstroom. ‘Hohoho, dat zei ik niet. Ik ga het uitzoeken en kijken of je iets kunnen vinden dat geschikt is, én betaalbaar én te combineren met onze vakantie in Frankrijk’ probeer ik de verwachtingen te temperen. Maar ze hoort het al niet meer…

Avondenlang surf ik langs zomerkampwebsites. Ik zie geöliede zomerkampfabrieken en knullige houtje-touwtje-snelgeldverdienen-organisaties. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden maar ik zie op een of andere manier nog niet hoe dat gaat passen. Wat als ze geen aansluiting heeft? Of als ze in al haar enthousiasme de leiding neemt terwijl dat ongepast is? Houden ze zich aan het programma? Hoeveel vrije momenten zitten er tussen de onderdelen en houden ze de kinderen die daar niet zo goed raad mee weten dan in de gaten? Steeds meer beren op de weg maken het niet overzichtelijker. En als ze nou samen met een vriendinnetje kon gaan, maar dat is nou juist het punt, vriendinnetjes heeft ze al een hele tijd niet meer. Dan vertelt oppas Camilla, onze gouden spring in ’t veld die op haar dertiende al workshops organiseerde voor de kleuters in de buurt, over een geweldig danskamp waar ze het jaar ervoor geweest is. Dansen, natuurlijk! Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht. Dat is de ingang natuurlijk voor ons meisje dat zo met hart en ziel van dansen houdt. En misschien wil Camilla dan wel mee, die kan dan mooi een oogje in het zeil houden zonder dat het opvalt, zonder dat ze daardoor anders is. Dat gaan we uitzoeken!

Er zijn 3 reacties

  1. K. Dekkers

    Mocht het danskamp het uiteindelijk toch niet worden, dan zijn de vakanties van stichting Heppie wellicht nog een optie: vakanties van ma-vrij, veel aandacht en structuur, kleine groepjes (1 leiding op 3 kinderen) maar wél meer dan 3 kinderen op een kamp ;-), getrainde leiding die door gedrag heen weet te kijken en daar op positieve wijze mee omgaat. http://www.heppie.nl

  2. IJskastmoeder

    Heppie zou een optie kunnen zijn maar valt wel in de categorie ‘speciaal’, in haar ogen. Om tegemoet te komen aan haar wens van ‘gewoon’ is de constructie met de oppas een uitkomst. Zo kunnen we ‘gewoon waar het kan, speciaal waar het nodig is’ in de praktijk brengen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *