‘Gaan we nou wéér naar Frankrijk?’ vraagt mijn jongste ergens in het voorjaar. ‘Kunnen we niet een keer ergens anders naar toe? Italië of zo?’ Twee jaar geleden hebben we geprobeerd wat variatie aan te brengen en zijn we na twee weken in ons huisje een week naar de Atlantische oceaan gegaan. Het was geen succes. Dus, ja, we gaan wéér naar Frankrijk. Het spijt me meisje, ik snap je vraag wel, maar ik kan er niks mooiers van maken. Voorzichtig zoek ik woorden die recht doen aan haar verlangen naar andere horizonten en tegelijkertijd waak ik ervoor haar valse hoop te bieden. ‘Ik vind het stom. Ik wil ook wel eens wat anders doen dan altijd maar naar Frankrijk!’ Woest stampt ze de trap op en verdwijnt naar haar kamer.

 

‘Kom op, het is onzin om toe te geven aan kinderen van acht’, spreek ik mezelf streng toe als ik met een steen op mijn maag achterblijf aan de keukentafel. Maar de dagen erna blijft het steeds door mijn hoofd spoken; gaan we nou wéér naar Frankijk, ik wil ook wel eens iets anders doen. Misschien is het geen toegeven, heeft ze gewoon gelijk. Wij passen ons met zijn allen aan één meisje aan. Niet dat het zo vreselijk is in Frankrijk, gelukkig vinden we het er allemaal fijn. Maar toch. Gaan we nou wéér naar Frankrijk. Misschien moet ik afscheid nemen van het idee dat je vakantie viert als gezin, met zijn allen. Misschien zijn er ook andere vormen mogelijk. Ik weet natuurlijk wel dat er speciale vakantieweken georganiseerd worden. Maar kun je het dan maken om het er van te nemen en in die tijd met zijn drieën op stap te gaan? Ik weet het niet. Hoe moet dat dan als mijn oudste het daar helemaal niet naar haar zin heeft? Of als er iets gebeurt en ze moet naar huis? Wordt ze niet jaloers als wij met haar zusje vakantie gaan vieren en haar elders parkeren?

 

Ik moet er nog een paar nachtjes over slapen, denk ik.

Er zijn 21 reacties

 1. Henk_vL

  Avatar van Henk_vL
  “Iets anders doen” kan heel gemakkelijk in Frankrijk met haar vele landschappen. Luieren aan het strand of wandelen in de Alpen, kanovaren op de Ardêche of een andere rivier. Noem maar op.
  Maar uiteindelijk vinden kinderen lekker dammetjes bouwen in een beekje heel leuk.

  En ooit komt de tijd dat je niet meer met je kinderen “mee mag” op vakantie. Ze willen nog wel meerijden, maar gaan dan van daaruit verder. Hun ouders bezorgd achterlatend… ;-(

  Kortom, het kind uitbesteden kan altijd nog.

 2. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  dag Henk, welkom hier. Natuurlijk, je hebt helemaal gelijk, als je twee ‘normale gezonde’ kinderen hebt. Maar onze oudste raakt vreselijk in de stress van afwisseling, daar kan ze niks aan doen omdat ze asperger heeft. Onze jongste geniet daarentegen van spontane invallen en vrijheid, dat combineert moeizaam tijdens vakantie. Vandaar dat we een aantal jaren geleden voor een vaste vakantieplek gekozen hebben in een poging de uitersten bij elkaar te krijgen. Maar dat de jongste nu behoefte heeft aan iets nieuws is dus niet zo vreemd. Hoe we dat organiseren is vers twee, vandaar dit stukje 😉

 3. maria-dolores

  Avatar van maria-dolores
  zou best kunnen dat het belangrijkste voor je dochter is dat er wél rekening wordt gehouden met wat haar zusje nodig heeft, maar niet met haar… er zullen toch in de buurt van dat huisje in de zomer wel leuke activiteitendagen voor kinderen worden georganiseerd? weet ik het: speurtochten, sport- of knutselevenementen. vroeger gaf het Franse Verkeersbureau een folder uit waar voor elke streek zulke zomerprogramma’s in stonden, of de organisatie waar je naartoe kon schrijven voor nadere info.

  of je belooft haar dat jullie het volgend jaar een kijkje gaan nemen en ze dan het jaar daarop iets mag kiezen, ben je al twee jaar verder en zij merkt dat er ook rekening met haar wensen wordt gehouden :-).

 4. Bibi

  Avatar van Bibi
  Of misschien ‘s, al is het maar voor een paar dagen, dat je het gezin kan splitsen en iedere ouder met 1 kindje op stap gaat. Doe ik nu wel met mijn tweeling, hebben ze ’s helemaal mama of papa voor zichzelf alleen.
  Succes!

 5. Karin

  Avatar van Karin
  Als begeleidster van vakanties en weekenden van Stg. Heppie (voorheen stg. Kico) kom ik regelmatig kinderen met een ASS tegen. Ik hoop dat het je enigszins gerust stelt als ik zeg dat nagenoeg alle kinderen veel plezier beleven aan deze kampen, ook die met een ASS. Het is dus zeker het overwegen waard. Voor wat betreft de vraag of je het kunt maken om er zonder haar op uit te gaan: als jullie met 3-en op jullie eigen wijze een weekje kunnen opladen, kan iedereen in het gezin daar weer een hele poos op teren!

 6. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @Maria-D en Bibi, splitsen doen we inderdaad al regelmatig, ook in Frankrijk, maar ze wil nou graag écht helemaal ergens anders op vakantie… Misschien beginnen met een paar dagen inderdaad.

  @Mo en zilver, we komen er wel weer uit, wordt vervolgd

  @Karin, dat geloof ik ook heus dat ze het goed naar hun zin hebben, dat zie ik ook op het logeerweekend. Het is meer afscheid nemen van plaatjes in het hoofd en toegeven aan, ja aan wat eigenlijk. Aan gemakkelijk durven doen?

 7. lisetteXoverXnld

  Avatar van lisetteXoverXnld
  Wij mogen om de beurt bestemming kiezen. Een optie? Wij volwassenen dus ook, dus 2/3 gaan we ergens heen waar we zelf heen willen.
  Maar soms mag je andere dochter dan kiezen, die geen Asperger heeft. Het is wel opletten dat je dan iets kiest dat bij Asperger geschikt is. Voor mezelf zeg ik dat een beetje rust het beste is, geen drukke, overvolle camping. Als het toch druk is een huisje. EEn tent is toch geen optie meer in het hoogseizoen, onze zoon heeft wel eens een paniekaanval waarbij je bang bent dat je van de camping verwijderd wordt. In een huisje geeft dat weinig overlast, ik heb het zelf wel eens gecontroleerd door naar buiten te gaan bij onrust. Niet te heet weer, en als het echt niet anders kan, mogelijkheid voor verkoeling. Ik herinner me nog een oververhitte vakantie, nota bene in Noord-Frankrijk. 38 graden. Het was eb zoals het alleen daar eb kan zijn, de hele dag. En de douche op de camping kon niet koud, alleen warm. Wij zijn een halve week eerder naar huis gegaan omdat ik echt op het punt stond krankzinnig te worden. Was het vloed geweest of was er een koude douche geweest, beter. Je hebt ook lekker koude meren in de bergen, heerlijk is dat. Alleen het kan lekker onweren daar…(maar onze zoon vindt het best zo lang hij dan in de auto kan zitten).

  Ik vind zelf Frankrijk erg druk voor mezelf, ik kan er bijna niet tegen. Je kan een weinig toeristische streek kiezen, want Frankrijk op zich vind ik erg leuk, maar die drukte niet.
  Helaas (voor het broeikaseffect) is het op steeds meer plaatsen mooi warm weer, en een stuk rustiger. Wales is erg mooi, en wij waren ook al eens in Oostenrijk bij de grens met Slovenië. Helaas net in een hittegolf. Als je naar zulke gebieden gaat MOET je water binnen loopafstand hebben, ik wel tenminste. Liever nog ga ik in de meivakantie naar warme landen, dan gaat het nog.

  Onze zoon gaat nogal eens fietskamperen met mijn man op rustige campings buiten het seizoen. Maar daar moet je kind van houden, hij is er gek op.

  Dit als je geen kamp wilt. Wij kunnen geen logeerhuis meer regelen voor ons kind.

  Je kunt dus wel een kamp kiezen, maar je kunt ook twee keer kort gaan, met wel wat ruimte er tussen tegen onrust, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Of verkassen halverwege.

  Kies een goed adres voor kampen, want onze zoon had logeerweekends met chaotische leiding en groepsgenoten met losse handen, en wil nu met geen enkele organisatie meer mee. Referenties kun je bij de NVA krijgen. Je kunt mij mailen als je namen wilt horen van organisaties met goede referenties, die publiceer ik niet.
  Voel je niet schuldig, als de kwaliteit van de zorg goed is, is het erg leuk. Daar ontbrak het dus bij die organisatie aan, hoewel het geen rechtstreekse nachtmerrie was op zich.
  Succes!

 8. sprakeloos

  Avatar van sprakeloos
  leef mee die vakanties, altijd moeilijk, bekend of onbekend. Wij kiezen meestal toch voor de variaties, want de ervaring leert dat plek x het ene jaar toch anders is dan het jaar ervoor

 9. zusenzo

  Avatar van zusenzo
  Dit zal inderdaad wel wat onrustige nachtelijke uurtjes geven.
  Moeilijk dilemma.
  Kun je misschien ergens in Nederland een weekendje doen met de jongste, wanneer de oudste in haar logeerhuis is ?
  Niet zo lang en je bent in de buurt.

 10. oliphant

  Avatar van oliphant
  Het naar iets anders gaan is niet leuk, soms het op vakantie gaan zelfs niet ( merkte ik aan zoon deze vakantie), maar een compromis waarin iedereen wat wint, is soms te bedenken en kan een goede oplossing zijn.

  Sterkte met een volgende keuze. Met Fr. is inderdaad niks mis, maar toch zijn we 12 dagen in Italie geweest, op verzoek van dochterlief. Zoonlief mocht een week eerder met iemand naar huis om het eens alleen te proberen.
  Zover zijn jullie natuurlijk nog niet.

  Groet, O. uit NZ.

 11. Marjelle

  Avatar van Marjelle
  Het lijkt me idd een lastig dilemma, IJskastmoeder, wat is het beste voor iedereen gezien de context. Mss toch een keer zo’n speciaal vakantiekamp proberen en dan met z’n drieën ergens anders naartoe gaan, kijken hoe dat bevalt voor beiden? Maar mss is dat idd wel het moeilijkste, afscheid nemen van het plaatje in je hoofd? Sterkte met nadenken.

 12. oliphant

  Avatar van oliphant
  lisette, ik heb ook een eigen plek in Frankrijk, in een heel rustige streek. maar als de kinderen wat ouder worden, die van mij zijn 17 en 15, dan willen ze vaak juuist niet meer naar zo’n rustige plek en moet je alternatieven vinden waarin iedereen iets krijgt wat hij prettig vindt.
  De ouders komen dan een tijdlang op een tweede plek.
  Dat verandert weer als ze de deur uitgaan, en dat gaat eigenlijk veel te snel.

  Een dilemma, inderdaad, maar wel met een denkbare oplossing.

  groet, O.

 13. Zomaar

  Avatar van Zomaar
  volgens mij heb ik het al eerder geschreven, wat een feest der herkenning, jouw stukjes. Want hier gaat het precies hetzelfde. Ik kan niet wachten om je boek te lezen. Sterkte in de strijd.
  O ja, en het ideale plaatje, van alles met z’n 4-en doen, heb ik al jaaaaaaaren geleden opgegeven. Wij doen alles twee-aan-twee. Behalve de zomervakantie. Die was ook dit jaar weer klote met hoofdletters. Ik zou het liefste met z’n 3-en gaan (jongste “”normale””dochter van zes, met ons mee) en de oudste dochter (nld/pdd-nos/whatever) lekker bij iemand anders laten. Erg he. Maar alle dagen zijn slopend, van ‘smorgens voreg tot ’s avonds laat. De oudste gaat wel om de week het weekend logeren bij oma/familie/vrienden. Doen we ook al jaren. Kunnen wij bijkomen en hebben we een keer in de 2 weken een gezellig weekend. Zij ook.
  Maar goed, elke dag is een nieuwe en proberen we er met veel humor maar weer het beste van te maken.
  Succes hoor, met je boek!

 14. Suzan

  Zooo herkenbaar! Ik ben een brusje, en ik ben voor mijn gevoel 15 jaar met mijn ouders naar dezelfde plek in frankrijk geweest. Zodra ik uit huis was, heb ik veel gereisd ( en voor die tijd ook al zelfstandig, tienertoer etc) om het te compenseren :). Ik vind het echt jammer en hoop dat je toch iets voor de jongste kunt doen, ik voel met haar mee.

  1. ijskastmoeder

   dag Suzan, wat leuk dat je hier meeleest. We zijn gaan splitsen en dat bleek niet alleen nuttig of nodig voor het zusje maar ook voor ons heel heilzaam. Lees bijvoorbeeld maar over de eerste keer: https://www.ijskastmoeder.nl/?p=503 Dit jaar zijn we voor het eerst met zijn allen ergens anders heen gegaan. Niet gemakkelijk, wel een mijlpaal. Wordt vervolgd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *