‘Mama, kom je nog even bij me liggen, ik wil met je praten.’ Zo’n expliciete uitnodiging krijg ik zelden dus ik grijp de gelegenheid met beide handen aan. ‘Doe de deur maar even dicht, ik wil je onder vier ogen spreken.’ O, dat klinkt ernstig, ik ben benieuwd waar ze mee komt. Ik klim in haar hoge bed, maan haar plaats voor me te maken en verwachtingsvol vlei ik me naast haar neer. ‘Mam, wat ik je vragen wilde. Het is misschien een beetje gek maar ik wil dat echt heel erg graag weten. Hoe moet je zoenen?’ Ze bedoelt waarschijnlijk geen kus op de wang, oef kleine meisjes worden groot. Hoewel, negen jaar is ze, ik mag hopen dat ze nu nog niet achter schuurtjes staat te zoenen.

 

‘Dat is helemaal geen gekke vraag hoor, ik begrijp best dat je je dat afvraagt. Meestal is het iets dat vanzelf goed gaat. Je lijf doet dat voor je. Dan ben je verliefd en je wilt heel dichtbij die ander zijn en elkaar graag aanraken en zoenen is dan superfijn.’ ‘Maar hoe moet je zoenen? Je steekt zo hup je tong in die andere mond, en dan? Dan sta je daar. Dat is toch hartstikke vies met al dat spuug en zo?’ Hahaha, nee ik lach alleen van binnen, natuurlijk niet hardop. Klassieke situatie. ‘Nu lijkt dat heel vies maar als je verliefd bent en die ander echt heel erg leuk vindt is dat anders. Je gaat ook niet meteen tongzoenen hoor.’ ‘O nee? Wanneer doe je dat dan?’ ‘Als je wat ouder bent en als je elkaar al wat langer kent en weet dat die ander jou ook heel erg leuk en lief vindt.’ ‘Maar hoe weet je dan of die ander jou ook leuk vindt? En hoe oud moet je zijn dan? Twaalf? Veertien? En ga je dan ook meteen bloot met elkaar in bed liggen? Of hoe oud moet je daarvoor  zijn?’

 

Ik kom natuurlijk niet weg met ‘dat hangt er vanaf’ want daar kan mijn meisje niks mee. Feiten wil ze hebben, harde gegevens waar ze op kan bouwen. Dus komen we op zoenen met de mond dicht als je twaalf bent, tongzoenen als je veertien bent, met elkaar naar bed (een doodeng idee vindt ze, dus dat stellen we nog even uit) vanaf achttien jaar. Oké, dat is helder. ‘Mam, wat ik me ook nog afvraag is hoe dat nu zit met dat bloed?’ Goed, dat bewaren we dan voor morgen. Nu lekker slapen lieve meid dan kan mama even rustig nadenken over hoe we dit nu allemaal weer gaan aanpakken…

Er zijn 16 reacties

 1. Thera

  Avatar van Thera
  Hahahaha, jaja, hoe leg je uit, dat iets heel prettig is, wat zij nog zo vies vinden? Mijn zoon van 10, toen nog negen, begon aan tafel over “neuken”. Daar had zijn vriendje het steeds over. Dus ja, ik ging er eens voor zitten. Hij weet al wel van voortplanting en hoe dat gaat. Dat gaat hij zelf nooit doen, heeft hij besloten. Dus ik heb hem geprobeerd te vertellen, dat je dat op een bepaalde leeftijd wel fijn vindt. En hoe dat gaat. Met een nog viezer gezicht werd mij meegedeeld: “Mam, wil je het hier nooit meer over hebben tijdens het eten.”
  Dat is ook nog zo’n lastig element. Je ouders, die mogen dat helemaal niet doen, of in ieder geval er niet over spreken, maar moeten wel het een en ander duidelijk maken. Gelukkig heeft mijn broer een aantal boeken meegebracht over seks enzo. Die kan hij uit de kast trekken, wanneer de tijd rijp is. En voor de rest wachten we het maar af.

 2. Catharina Anna Maria van Vliet

  Avatar van Catharina Anna Maria van Vliet
  Ja ja valt niet mee. Wel een goeie om haar die leeftijdsgrenzen mee te geven. Kon dat bij alle kinderen maar 😉

  Zwanger van nr. 3 vond ik een mooi moment om de broers 8 en 10 voor te lichten. Oudste zoon weigerde pertinent, “Ik weet alles al!” en liep weg.
  Dat liet ik toe ik ben achteraf nog steeds dankbaar dat ik niet door mijn moeder voorgelicht ben.

  Met zoon nr. 2 heb ik een boekje doorgewerkt waar alles in staat . Technische feiten maar ook dat je het alleen moet doen als je wil en de ander leuk vind etc etc. Alles stond erin en aan het eind de technische details van neuken.

  “Hebben jullie dat ook geDAAN?” was het commentaar. Ik hoorde hem “Getsie!” denken.

  Dus of je bent te vroeg, dan luisteren ze wel naar je verhaal maar vinden ze het een smerig verhaal of ze zijn iets ouder en dan willen ze niet meer naar je luisteren want dan is je moeder de laatste met wie je over seks praat……

 3. coby

  Avatar van coby
  Mooi beschreven, ik zag het zo’n beetje voor me, zij vragen en jij hard denken…en dan zij weer hard denken en jij met innerlijke vragen….

  Hartelijke groet, Coby

 4. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @TheTree, dank voor je warme complimenten en van harte welkom hier bovendien!

  @Roberto, bij kinderen met autisme ontkom je er niet aan direct te zijn, maar is dat ook wat je bedoelt?

  @Thera, mijn meisje wil juist het naadje van de kous weten, liefst zo expliciet mogelijk want ze is erg bang dat ze het straks niet goed doet (wordt vervolgd)

  @Catharina, ik ben eigenlijk wel blij dat ze er nu zo jong ‘alles’ over wil weten want straks wil ze het misschien niet meer van me horen. Aangezien ze iedereen die aardig tegen haar doet meteen als vriend beschouwt hebben we nog wat voorwerk te verrichten.

  @Coby, ja dat zeg je mooi, kom d’r maar bij zitten op de rand van het bed (o nee, het is een hoogslaper)

 5. sprakeloos

  Avatar van sprakeloos
  Die puberASSer van mij 14 en jongen, wilde vanaf zijn 3e eigenlijk van zijn ouders op dit gebied helemaal niets weten, zo genant. Een goed boek moet hem dan maar wegwijs maken en natuurlijk gespitste oortjes als zijn jongere broertje iets meer geïnteresseerd vragen stelt, maar vooral niets laten blijken.
  Leuk stukje

 6. Erna Alice Wonderland

  Avatar van Erna Alice Wonderland
  Ze heeft het heel erg getroffen met zo’n inlevende moeder,
  je bent een mooi voorbeeld,
  vind ik.
  ik merk dat ik vaak als ik je stukjes lees
  denk ‘oooh ja, zo kun je dat ook aanpakken’

  dank je wel! – Erna

 7. t@sje

  Avatar van t@sje
  Mooi!

  Even een tip: zeg nog wel even dat die leeftijdsgrenzen (tongzoenen als je 14 bent, etc.), VANAF die leeftijd gelden, maar alleen als de omstandigheden zo zijn dat dat ook gepast is. Anders heb je straks een 14-jarige puber die denkt dat ze MOET tongzoenen omdat ze de juiste leeftijd heeft. Ik ken het voorbeeld van een jongen met autisme waartegen altijd gezegd was dat je op je 18e met iemand naar bed kunt. Op zijn 18e verjaardag gebeurde er niets (want: geen vriendinnetje) en toen heeft hij op straat zomaar een meisje uitgekozen en aangerand. Want hij was nu 18 en dan kon ‘het’ toch….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *