“Zullen we samen slapen?”, vraagt mijn oudste aan haar zus. “In mijn bed”, zegt ze er meteen achteraan. ‘Dat wil ik wel, maar waarom altijd in jouw bed? Waarom niet een keer bij mij? Dat kan toch ook wel een keer?’ Goed zo, fluister ik in gedachten mijn jongste toe, en ik ben blij dat ze een keertje voor zichzelf op komt. “Nou dan doen we het niet”, is het botte antwoord. Bam, deur dicht, onderhandelingsruimte: nul.

Als ik ze ’s avonds naar bed breng, met veel gekrakeel en geruzie over wie er nu niet met wie wil samenslapen en waarom, houd ik de jongste zo goed mogelijk uit de wind. Ze houdt stand. Maar als ik haar kom instoppen ligt ze te huilen. ‘Dat is toch niet eerlijk? Ik doe altijd wat zij wil. Ik mag toch ook wel eens iets doen wat ík wil?’ En zo is het, ik ben trots op mijn jongste. Voor het eerst in lange tijd is ze niet gezwicht voor de druk die haar grote zus op haar uitoefent. Mijn troostende en prijzende woorden doen haar verzuchten: ‘Ik wou liever dat ik niet zo’n zus had.’

Beneden installeer ik me op de bank met een lekker kopje koffie en sla de krant open. Trippeltrippeltrap hoor ik boven op de overloop de voetjes gaan. Pie-iep, kraakt de deur van de oudste. Ik sluit mijn oren en weet al wat ik aantref als ik straks ga slapen; twee meisjes in het bed van mijn oudste. Het zij zo…

Er zijn 14 reacties

 1. Dunya

  Avatar van Dunya

  Daarom zal jouw jongste wellicht de grote vreugde proeven,
  dat die oudste eerder het huis uitgaat en zij haar ouders nog een tijdlang
  H E L E M A A L L L L L L voor zichzélf heeft!!!
  Je ziet een kind dan boven zichzelf uitstijgen van weldadig genot!

  Ja,mijn broertje kwam ook in mijn bed en wij begrepen natuurlijk niet waarom dat niet mocht.Hij moest dan van mij,z`n pyama achterstvoren doen.

  Reactie is geredigeerd

 2. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @Dunya, bijzonder om te zien hoe de jongste opbloeit als haar zus op logeerweekend is, heel indrukwekkend inderdaad!

  @K, zo is dat, het is een begin…

 3. Zilvertje

  Avatar van Zilvertje
  IJskastmoeder, wat een goed nieuws, ohhhhhhhhhh ik ga je boek kopen, ik geniet altijd erg van je verhalen en ik leer er van.

  Gefeliciteerd, nu begrijp ik waarom ik je haast niet zag!

 4. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  nog even voor zilvertje; het is zo leuk om mee te mogen maken, ik geniet met volle teugen!

  @Maria-Dolores, dat hopen we ook, we werken er hard aan maar soms is het vechten tegen de bierkaai

  @Mo, vertel!

  @Coby, en dat is het, het doet me soms zo zeer haar zo te zien spartelen maar ik kan het niet allemaal oplossen voor haar…

 5. Maria-Dolores

  Avatar van Maria-Dolores
  @ijskastmoeder,
  heb vannacht nog even over jouw dochter nagedacht. nou ja, mijn onderbewuste dus. ik denk dat het nòg belangrijker is dat ze leert dat je ook op een préttige manier kunt proberen om me eigen zin door te zetten. ik herken mezelf heel erg in het zusje (en in mijn geval ook de dochter) die àltijd toegaf. en eigenlijk ook niet eens wilde proberen om haar eigen zin te doen omdat ik er nooit een goed voorbeeld van had hoe je dat deed zonder anderen te kwetsen. bij mij heeft het héél lang geduurd voordat ik dat doorkreeg. begint nu pas een beetje te komen (hier zou al bijna een smiley kunnen staan)…
  ciao

 6. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  Tuurlijk zilvertje, ik geef een gil als het zo ver is.

  Je ontroert me Maria-D, dat je mijn kind mee hebt genomen de nacht in en terug komt om er over te vertellen. Ik zal kijken of ik een lijntje kan maken over hoe we zusjelief proberen te leren op een positieve manier voor zichzelf op te komen. Ze is erg van het harmoniemodel dus dat is echt erg moeilijk voor haar. Maar altijd voegen en schikken doet haar duidelijk ook niet goed. Afijn, to be continued.

 7. Thera

  Avatar van Thera
  Eigenlijk is het heel belangrijk, dat kinderen een broertje of zusje hebben. Alleen al om dit soort dingen. Het bepalen en opeisen van je plekje, bedoel ik. Mijn zoon, enig kind, heeft hier dan ook veel meer moeilijkheden mee. Redelijk overheersend zeg maar.

  Fijn dat je deel uit wil maken van de groep. Ik wilde je al uitnodigen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *