Trrring telefoon. ‘Hallo met Bureau Jeugdzorg, u heeft een aanvraag voor een PGB ingediend voor uw dochter, dat klopt toch hè?’ Eh, oeps, krijgen we nou weer zo’n TOG-overval of wat is dit. Het is inmiddels al dik 8 weken geleden dat die papieren de deur uit zijn gegaan, wat stond er ook al weer in allemaal? En ze zouden bij vragen toch contact opnemen met de GGZ? Althans dat hebben we als voorkeur aangegeven. Nou ja, maar gewoon netjes antwoord geven eerst. “Jazeker, dat klopt.” ‘Nu is het zo dat we bij Bureau Jeugdzorg zijn overgeschakeld op een ander formulier. Ik zou u willen vragen om dat nog even in te vullen. Zou u dat willen doen?’ Ja hallo, naast dat A4tje dat mijn engel heeft geproduceerd hebben we zeker een pagina of twaalf aan invuloefeningen volgekrabbeld, wat kan daar nou nog voor informatie aan ontbreken? “Goh wat onhandig voor u om zo plotsklaps van formulier te veranderen, ik begrijp dat het lastig is”, altijd begrip tonen, “kunt u mij zeggen of er op dat nieuwe formulier veel dingen gevraagd worden die nog niet op het andere oude formulier staan?” ‘Nou het natuurlijk allemaal wel verwant maar vaak toch net even anders geformuleerd en we willen daar toch wel graag uw antwoorden op want anders past het niet in het systeem. Maar het is niet veel werk hoor.’ Hm, dan pas ik niet in het systeem, daar was ik al bang voor. “Stuurt u het maar op, dan kijk ik wat ik voor u kan doen.”

Een dag later ploft een volledig nieuw aanvraagformulier in de bus, acht pagina’s. Of ik mezelf maar weer even door de molen wil halen, met alle pijn en verdriet van dien die ik nét een beetje achter me had gelaten. Ik dacht het niet. Hopla in de envelop en doorgestuurd naar de GGZ met een briefje erbij “Sarah, wat moet ik hier nou mee?”

Er zijn 11 reacties

 1. Co Stuifbergen

  Avatar van Co Stuifbergen
  Het zou leuk geweest zijn te vragen hoe ze die nieuwe formulieren al gebruiken.
  Als ze op een nieuw formulier overgaan, moeten ze geen oude formulieren meer versturen.
  En als ze oude formulieren versturen, moeten ze aangeven tot welke datum ze gebruikt mogen worden.

 2. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @Co, tja die vragen laat ik graag door de GGZ stellen die me geholpen heeft bij de aanvraag. Het voelt toch kwetsbaar om zulke vragen te stellen bij iemand die adviseert over de indicatie. Zeker als je zoiets voor het eerst doet. Kun je je dat voorstellen?

 3. m

  Avatar van m
  Tja, formulieren invullen…. Het kan maar beter je hobby worden als je je in dit wereldje van PGB, TOG, rugzakjes en verwijzingen begeeft. Het is erg confronterend steeds opnieuw in te moeten vullen hoe ernstig de situatie is. Toch doorzetten, hoor. Het PGB verlicht ons leven met een 9-jarige PDD-NOS zoon wel. Wij (mijn man, dochter van 5 en ik) hebben zo de mogelijkheid om eens per 4 weken een weekend een “gewoon” gezinnetje te zijn. (en dat voelt ook weer gek hoor).

 4. Mo

  Avatar van Mo
  Ik zou er helemaal gallisch van worden! Wat goed dat je zo rustig bleef.
  Dat die mensen nou niet het besef hebben dat het niet LEUK is om formulieren in te vullen voor je eigen kind.

 5. coby

  Avatar van coby
  Grrrrr, bureaucratie. Ik las onlangs dat Rouvoet van alles in werking heeft gezet om de regeldruk en de papierwinkel minder te maken, voor het in de zorg werkzame personeel weliswaar……

  Hartelijke groet,Coby

 6. Afi

  Avatar van Afi
  grbfgrgrrrrbft***

  zo, die zit! daar word je toch helemaal gefrustreerd van. Dan wil je tegen de vuilnisbak aan trappen…

  Bedankt overigens voor de tip (Vlaamse en Nederlandse poëzie…)
  Erg fijn! Ga er zeker even achteraan.

  Groet van Afi

 7. lettie

  Avatar van lettie
  daar zou je *^#*# toch een kunstkop van krijgen..ik vind eigenlijk dat ze je dat niet aan mogen doen. kijk maar of je reddende engel er iets mee kan, en ik zou ze gewoon een kwade mail sturen, waarin je ze duidelijk maakt, dat dit NIET leuk is om te doen…

 8. Petra Teeninga

  Avatar van Petra Teeninga
  Slim dat je het formulier doorstuurt. Ik heb ook gemerkt dat het voor mij als moeder erg confronterend is om elke keer weer op te rakelen wat niet normaal is, terwijl je probeert om een zo volwaardig leven met elkaar op te bouwen. Naast de zorg die je hebt voor je kind, worstel je ook nog eens met je eigen proces. Het is dan erg fijn dat er iemand is die naast je staat, die van de situatie afweet en de nodige professionele afstand weet te houden.
  Ik weet van de medewerkers van Bureau Jeugdzorg dat ze hun best doen om achterstanden in te lopen. Door zelf de formulieren over te zetten zouden ze weer achter raken met de andere werkzaamheden en lopen de wachtlijsten weer op. De impact die een aanvraag heeft op de moeder in dit geval wordt niet altijd gezien en dat is jammer. Fijn dat Sarah er voor je is.

 9. Lisette

  Avatar van Lisette
  De indicaties gaan ze steeds strenger stellen, het is steeds meer bergen-bergen werk voor jou, de instanties en voor jou ook nog verdriet.
  En nu wil de regering dat Jeugdzorg straks ook nog de zorg zelf gaat leveren geloof ik, in plaats van de oppas die je zelf kiest. Wat me lastig lijkt, want ze hebben al zo tekort aan personeel. Ik ben zelf lid van de ouderverenigingen en Per Saldo, omdat zij het proberen in goede banen te leiden….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *