“Ik ben toch nooit ziek mama, ben ik dat nu wel dan?” Ik onderdruk mijn glimlach. Meestal moet ik namelijk als een kapotte grammofoonplaat volhouden dat ze echt niet ziek is, grappig dat ik haar nu moet uitleggen – met haar bijna 40 graden koorts – dat ze nu toch echt wél ziek is.

“Moet ik dan naar de dokter?” Zacht jammerend snikt ze “dat wil ik niet hoor, ik ga niet naar de dokter!” ‘Dat hoeft ook niet schat, je hebt een heel knap en sterk lijf, dat maakt jou vanzelf weer beter. Maar dat duurt een paar dagen.’

“Maar ik voel me zo ráár, dat vind ik eng, ik wil dat niet.” ‘Je lijf voelt helemaal anders als je griep hebt. Dat is heel gewoon maar omdat je dat niet gewend bent is dat voor jou heel gek. Dat vind je een beetje spannend hè?’ “Ja! Dat is echt heel gek hoor. Mijn keel voelt raar en net smaakte het drinken heel gek en mijn hoofd doet zo’n zeer. Is dat nou ziek zijn? Dat heb ik nog nooit meegemaakt…”

Ze zakt achterover in de kussens op de bank. In haar woorden klinkt oprechte verwondering. Wat haar nou toch allemaal overkomt. Dit gaat ze ’s even goed observeren. Eindelijk ontspant het gespannen lijfje. Volmaakt tevreden zinkt ze weg in een diepe slaap.

Er zijn 15 reacties

 1. Daan

  Avatar van Daan
  Ik zou wensen dat ik vaker zo kon reageren als zij doet. Als volwassene denk je: ach, het hoort er bij, ik ben nooit ziek, laat ik me maar niet aanstellen, maar ondertussen voel je: wat voelt dat lijf raar, en wat doet mijn hoofd gek. Om dan door iemand anders naar huis gestuurd te worden. Hoe werkt dat mechanisme nou, wanneer stoppen we met vragen stellen over iets dat gek voelt? Dank voor je woorden, ook jij hebt dat effect op mij :-XXX

 2. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  Dank voor alle beterschapswensen, ze is er al een stuk door opgeknapt 😉

  En voor Daan; Het is dus niet persé van kinderen denk ik. Mijn jongste bijvoorbeeld reageert heel anders als ze ziek is, ze geeft zich er volledig aan over en neemt het zoals het is. Maar mijn oudste meisje heeft graag de controle. Zij gaat uit van wat ze kent en houdt daar graag aan vast. Alles wat afwijkt is per definitie vreemd, dus dat heeft ze liever niet. Eerst zal ze ontkennen dat het er is en als ze het onder ogen moet zien zit ze barstensvol vragen en koudwatervrees. Als ze het kan snappen, kan plaatsen, komt er ruimte voor aanvaarding. Aldus mijn psychologie van de koude grond, tot zover. Misschien kun je er nog wat van leren 😉 Toitoitoi vandaag!

 3. landheha

  Avatar van landheha
  Nee, het is niet voor kinderen. Die stress voor alles wat er mis kan gaan met het lichaam blijft. Het wordt wel een stuk minder, maar witte jassen blijft niet leuk, brrrrr.

 4. Zusenzo

  Avatar van Zusenzo
  Het is ook raar !
  Kan me nog wel herinneren dat ik koortsdromen had als kind.
  Niet van deze wereld en absoluut bevreemdend.
  Geen tijd voor het artikel, maar ben wel reuze benieuwd naar de “bewijslast”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *