“Hoe gaat het op school met je oudste?” Er flitst vanalles door mijn hoofd. Hoe het gaat, eh, wat – ik sta met mijn mond vol tanden. “Ze zit nog lang niet op nivo hè, met lezen?” voegt het familielid er nog aan toe. Ik weet het niet, of nou ja, ik weet het wel en het valt best mee maar ze heeft er een broertje dood aan dus ze demonstreert haar leeskunsten liever niet. Een echt lezer zal het niet worden maar in de klas komt ze aardig mee met de middenmoot. En daar ben ik allang blij mee. Zelf zegt ze ‘mama, het is zo druk in mijn hoofd als ik zelf moet lezen. Dan kan ik helemaal niet meer naar het verhaal luisteren. Wil jij alsjeblieft voorlezen?’ Dat zegt ze mooi. Zo snap ik waarom het haar zo tegenstaat. Want het is helemaal niet fijn om ergens hard je best voor te doen en dan gefrustreerd te raken omdat je er niks van kan volgen.

En dan is er bijvoorbeeld het rekenen. Als ze klassikaal hoofdrekenen hoort ze bij de top-3 maar zodra er op werkbladen gewerkt moet worden raakt ze de draad kwijt. Inherent aan asperger weten we inmiddels, er wordt aan
gewerkt. Maar hoe leg ik dat zo gauw uit?

Ik heb nog steeds geen antwoord gegeven. Wie of wat wil ik nu gaan het verdedigen? Wat bedoelt de vrager met zijn vraag? Dat ‘het’ er niet uitkomt? Dat er zo’n gat gaapt tussen de theoretische mogelijkheden die mijn dochter heeft en de praktische werkelijkheid? Of verwijst de vraag naar de vooroordelen die men heeft bij het Vrije School onderwijs? Misschien til ik er te zwaar aan, is het oprechte naïeve belangstelling. Ik raak helemaal in de knoop van die simpele vraag. Uiteindelijk volsta ik met een bête ‘o het gaat best goed hoor en hoe is het met jou?’

Er zijn 6 reacties

 1. Mo

  Avatar van Mo
  Zitten jouw kinderen op een Vrije school? Wat apart. Die van mij hebben op een jenaplanschool gezeten, en de oudste fietste daar in acht jaar lang flitsend doorheen, maar de jongste, die volgens mij wel wat lijkt op jouw oudste, gedijde daar echt niet en bleek beter gebaat bij klassikaal onderwijs. Ik weet wel dat jenaplan en Antroposofisch onderwijs niet bepaald hetzelfde zijn, maar er zijn natuurlijk wel overeenkomsten. Ik meen me te herinneren dat ze eerst op een andere school zaten, toch? en dat jullie bewust hebben gekozen voor dit onderwijs. Daaruit maak ik op dat het een goede keuze is geweest en dat is fijn.
  (even offtopic: weet je dat je een vergoeding kunt krijgen voor de reiskosten van en naar school? afhankelijk van de regelgeving van de gemeente)

 2. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  Zo, een half uur prutsen en ouderwets html-en later, hier doen we het dan maar even mee…

  dag Mo, apart? Wat een aparte reactie 😉 Voor onszelf was het ook een verrassing om daar uit te komen en voor de oudste is het een zegen. Sterk klassikaal onderwijs met ruimte voor kinderen die ‘afwijken’. Jenaplan leek mij aanvankelijk een leuke onderwijsvorm maar zou voor mijn meisjelief echt veel te chaotisch zijn met al die verschillende groepjes. Voor de jongste echter is het nog geen uitgemaakte zaak of ze op de Vrije School gaat blijven, maar dat is weer een ander verhaal… (ps we zijn verhuisd en wonen nu op 400 meter afstand van school, daar zullen ze geen vergoeding voor geven, of zou ik een verhuiskostenvergoeding kunnen aanvragen, haha)
  Reactie is geredigeerd

 3. Mo

  Avatar van Mo
  Nee, dat zal niet lukken vrees ik, en bovendien word je daar financieel gezien niet veel beter van want het schuift 28 hele centen per kilometer….maar wel weer fijn dat je zo dicht bij school woont, da’s ook heel wat waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *