fotoVoor het schooljaar begint en onze kleuters doorstromen naar de ‘grote school’ hebben we een kennismakingsavond. Juf vraagt de ouders kort hun kind te beschrijven. Ik vergelijk mijn meisje met een dieprode roos. Ze is krachtig en aanwezig maar pas op, vergis je niet, ze heeft pijnlijk scherpe stekels. Ze gedijt bij grenzen en net als een roos moet je haar goed snoeien wil ze tot bloei komen. En als ze dan bloeit, dan straalt ze en verwarmt je en zul je haar niet licht vergeten.

Op de eerste dag mogen de kinderen zelf een plaatsje uitzoeken. Dochterlief placeert zich pontificaal midden-voor. Ze verheugt zich enorm op haar nieuwe status als ‘schoolkind’ en taalt niet naar de kleuterjuf. Kom maar op met dat lezen en dat rekenen! Ik ben zo blij dat ze deze overgang zo goed trekt, die is dan ook goed voorbereid op school. De juf lijkt me super, een prettig down-to-earth mens met veel ervaring. Ze voelt erg verwant.

Een paar dagen later spreek ik juf. Behoedzaam zegt ze me dat ze verschillende kinderen een andere plaats heeft gegeven, ook onze dochter. Ze heeft haar diagonaal ten opzichte van haar buro gezet, zo ver weg als maar mogelijk. Ik barst in lachen uit en zeg ‘claimde ze je te erg?’. Opgelucht haalt ze adem ‘Ik kreeg gewoon geen lucht meer. Het is een lieverd hoor, maar ze blíjft maar aandacht vragen en daarom heb ik haar nu helemaal aan het andere eind van de klas gezet. Ik hoop dat dat helpt en in ieder geval geeft het mij dan wat meer ruimte.’ Geruststellend zeg ik haar dat wij dat helemaal begrijpen en er niet boos over zijn. ‘Sterkte bij het zoeken naar een weg om met haar om te gaan. En laten we vooral contact houden!’

Een maand later komt mijn meisje opgewonden-blij thuis. ‘Juf heeft een bordje gemaakt. Het is een soort pannenkoek op een stokje met aan de ene kant rood en aan de andere kant groen. Ik ben zó blij!’ “Huh? En wat doet ze daar dan mee?” ‘Nee, nee zo is het niet. Het staat op haar buro en als we dan zelf moeten werken en het staat op rood dan mag je niet bij haar komen en als het op groen staat mag je wel komen als je hulp nodig hebt. Handig hè!’ Ik heb haar nog zelden zó stralend gezien. Juf is op de goede weg…

Er zijn 2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *