‘Mama mag ik morgen met Bloem mee naar huis, Vera komt ook en dan gaan we voorbereiden voor de club.’ Voordat ik mijn jongste antwoord kan geven blaft de oudste: ‘Bloem, wat is dat nou voor naam? Weet je zeker dat ze zo heet? Dat kan toch niet, zo heet toch niemand!’ ‘Ze heet wel Bloem, en het is wel een gewone naam, wat weet jij daar nou vanaf. Ik speel toch zeker met haar dus ik weet het ’t beste. En ze is mijn vriendin dus hou op haar te beledigen.’ Het is mooi om te zien hoe de jongste haar eigen omgeving maakt nu ze op een andere school dan haar grote zus zit. Ze groeit ervan, wordt steviger en geeft vaker weerwoord al gaat dat nog met veel gekrijs gepaard. Daarmee wordt het niet gemakkelijker in huis, maar het is wel beter voor haar ontwikkeling. Hoop ik. ‘Nou ik ken niemand die Bloem heet’, gaat de oudste nog even door ‘dus ik denk toch echt dat je het verkeerd verstaan hebt. En ik beledig haar niet want ze is hier helemaal niet. Dat jij vriendinnen wil zijn met iemand die Bloem heet…’, ze trekt haar neus op, haar gezicht spreekt boekdelen.

 

 ‘Bloem is een naam, echt waar’ sus ik de boel voordat het verder uit de hand loopt. ‘Niet zo boos doen tegen je zus, het is juist fijn dat ze al meteen vriendinnen heeft gemaakt op haar nieuwe school.’ Sinds haar zusje naar een andere school is gegaan heeft ze geen grip meer op die leefwereld en dat is onverdraaglijk. Ze kan zich niets voorstellen bij de namen die over tafel gaan, op de Montessorischool werken ze heel anders dan op de Vrije School, ze vieren andere feesten en tot overmaat van ramp zitten groep 3, 4 en 5 bij elkaar in één klas. Zij zou het niet in haar hoofd halen met een kind uit een andere klas te spelen, maar daar loopt dat allemaal door elkaar heen. Wat een chaos.  

 

‘Wel gek hè dat jij ze helemaal niet kent. Op de Vrije School speelde je zus vooral met broertjes en zusjes van kinderen die weer bij jou in de klas zaten, die kende je meestal wel. Of je leerde ze kennen op het plein. Maar nu kan je je er helemaal niks bij voorstellen. Ga er maar vanuit dat het klopt wat je zus vertelt. Misschien vind je het leuk om haar een keer mee weg te brengen, als jij bijvoorbeeld een studiedag hebt. Kun je kijken hoe het er daar uitziet en wie er allemaal rondloopt.’ Stom dat ik daar niet eerder aan gedacht heb. Gaan we regelen.

Er zijn 10 reacties

 1. Tessa

  Avatar van Tessa
  Mooi! Knap van je dat je je alsnog realiseert dat de verbinding nog even gemaakt moet worden voor je oudste. Die meiden van je hebben maar geluk met zo’n moeder! 🙂

 2. Liesbet

  Avatar van Liesbet
  Angela schijf haar dochter heet ook Bloem als ik mij niet vergis! mss kun je daar naar verwijzen!
  hey goed he van een een Belg dat te weten!

  Moet moeilijk zijn voor haar die controle niet meer te hebben!
  Hoe is de verhuis verlopen?

 3. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @Wattman, dank voor je compliment en van harte welkom hier!
  @Tessa, ik doe mijn best maar het blijft jongleren met teveel ballen 😉
  @Liesbet, je houdt het goed bij, ik zal haar naar jou verwijzen de volgende keer! Verhuizen zit eraan te komen, in juni gaan we over.

 4. Saskia van Wijk

  Avatar van Saskia van Wijk
  Hallo,

  Ik las in Balans het artikel over jouw boek, was meteen enthousiast en heb het besteld via bol.com. Nu wilde ik toch alvast iets lezen, dit blog-stukje dus. Je zult het vast vaker gehoord hebben, maar het is alsof ik het zelf geschreven heb! Ook ik heb twee dochters waarvan de oudste de diagnose Asperger (met ADHD-kenmerken) heeft. Ik kan niet wachten tot ik je boek binnen heb

  Groet Saskia

 5. IJskastmoeder

  Avatar van IJskastmoeder
  @liesbet, we verhuizen om dichterbij de school te wonen waar de meiden sinds afgelopen september naartoe gegaan zijn, kleine afstand naar een min of meer vertrouwde omgeving, misschien scheelt dat 😉 Levert vast nog wel wat stukjes op…

  @Saskia, leuk om te horen dat Balans een stukje heeft geplaatst over IJskastmoeder en dank voor je hartelijke complimenten. Veel leesplezier en wees welkom hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *