Toen ik op vakantie was in Frankrijk heb ik gezien hoe een zestienjarig rolstoelmeisje werd begeleid door een jonge twintiger. De moeder vertelde dat het een bewuste keus is om zulke jonge hulpverleners in te zetten. Als de meiden dan samen op stap zijn zouden het bijna vriendinnen kunnen lijken en dat is gunstiger in het sociale verkeer. Het blijft maar door mijn hoofd spoken sinds ik een PGB heb aangevraagd. Iets dergelijks zou ik ook voor mijn oudste willen realiseren. Maar hoe moet dat er dan uitzien? En wie moet dat dan gaan doen? Hoe vind je eigenlijk hulpverleners?

 

Eerst maar eens het logeren regelen. Zowel de NvA  als PerSaldo heeft pagina’s vol linken verzameld van grote en kleine instanties die logeergelegenheid aanbieden. De kleine lettertjes dat ze niet verantwoordelijk is voor de kwaliteit omdat ze geen controlefunctie heeft blijkt al snel uit het aanbod. Rijp en groen staat door elkaar. Van particuliere welwillenden tot massale commerciëlen. Maar waar zou mijn dochter zich op haar gemak voelen? Niet tussen de kinderen met een verstandelijke beperking of op de zorgboerderijen (80% van het aanbod), dat schift alvast lekker. Bij mensen thuis? Dan vraagt ze vast en zeker waarom ze niet gewoon bij de oma’s kan logeren. Ook maar niet dus. Wat blijft er dan over? Een logeerweekend naast een pretpark, dat riekt me teveel naar elke dag patat en appelmoes. Klinkt leuk maar verveelt snel en echt gezond is het ook niet. Ik gun haar een leuke tijd maar ik zou ook nog wel willen dat ze iets opsteekt van die weekenden. Daar is dat PGB-geld immers voor bedoeld. Oef, dan blijft er bijna niks meer over. Het valt me bovendien op dat op de meeste foto’s alleen maar jongentjes staan, dat is natuurlijk ook nog een aandachtspunt. Mijn oudste kan weliswaar goed met jongens, maar het zou wel fijn zijn als ze ook verwante meisjes treft. Verwante meisjes. Zouden die er zijn?

 

Gezocht: logeeropvang voor normaal/hoogintelligente kinderen, jongens én meisjes, minimaal twee professionele begeleiders op maximaal vijf kinderen, verstand van autisme, begrip voor de onzichtbare kant, bereid de kinderen op sociaal gebied actief iets bij te brengen, niet op een zorgboerderij of bij een pretpark en dan liefst ook nog niet teveel bijkomende problematiek zoals ADHD, lichamelijke handicaps etcetera.

 

Hm, heb ik teveel noten op mijn zang? Dat wordt zoeken naar een speld in een hooiberg vrees ik.

 

 

Er zijn 16 reacties

 1. Dianne

  Avatar van Dianne
  Ik stuur de link van je bijdrage door naar een vriendin met een hoogintelligente zoon met Asperger. Hij gaat regelmatig op logeerweekend en dat bevalt goed voor beide partijen, heb ik begrepen.
  Ik kan je niet beloven dat je meteen antwoord krijgt want het is vakantie. Maar wie weet kan zij jou, ook als doorgewinterde moeder die regelmatig tegen allerlei muren loopt, tips geven.
  Goed?

  groet,
  Dianne

 2. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @K, kunnen anderen er ook weer hun voordeel mee doen 😉

  @Mo, zo’n PGB is handig en nuttig maar voor je er aan begint is het wel goed om je af te vragen of je er geschikt voor bent. Net zoals de een liever werknemer en de ander graag ondernemer is. Het is fijn om zelf te kunnen bedenken hoe je je zorg het liefste regelt maar dat vraagt ook het nodige denk- en zoekwerk. Ik hou er wel van maar ik kan me levendig voorstellen dat mensen het bijltje erbij neer gooien als ze zich een weg banen door het ondoordringbare zorgwoud.
  Mijn oudste is erg anti-handicap, misschien omdat ze het niet goed kan plaatsen. Ik wil haar daar natuurlijk mee leren omgaan maar of dat nou op zo’n logeerweekend moet vraag ik me af. Bovendien blijken veel logeerinstanties bij lichamelijke handicaps sterk gericht op het verzorgende. En eerlijk is eerlijk, ik worstel nog steeds met of mijn kind daar tussen hoort (bloos).

 3. thera

  Avatar van thera
  Eh… ik snap eigenlijk de noodzaak niet zo van een logeeradres, misschien eeen beetje dom van me. Is dat goed voor haar? Is het niet beter dat onderling met vrienden en/of familie te regelen? Dat lijkt me op zich al een enorme stap voor haar.

 4. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @Thera, goeie vraag, daar worstelde ik zelf ook mee. Totdat de kinderpsychiater zei dat ’t misschien niet in eerste instantie voor ons nodig zou zijn (logeeropvang wordt vaak ingezet als respijtzorg, ontlasting, voor de ouders) maar wel voor onze jongste. Au, dat was raak. Mijn jongste heeft het taai onder de dominantie van haar zus en zo’n logeerweekend biedt ons de gelegenheid om ook ’s de touwtjes te laten vieren ten gunste van het vrijheidverlangen van zuslief. Ik denk dat logeren bij vrienden/familie een vrijwilliger karakter moet houden. De oma’s worden bovendien een dagje ouder en trekken dat niet om maandelijks van vrijdagmiddag t/m zondag de zorg over te nemen. Misschien als ik dichtbij iemand had die dat zou kunnen en willen zou het een optie zijn. Aan de andere kant door het professioneel en betaald te regelen geeft het me de vrijheid om er eisen aan te kunnen stellen. Ik kan er bovendien op rekenen dat het doorgaat en niet afgezegd wordt vanwege andere verplichtingen/vakantie/ziekte. Nu ik zover ben, ben ik ook wel nieuwsgierig hoe het voor mijn dochter werkt om lotgenoten te treffen. En hoop ik dat ze via zo’n logeerweekend en de professionele begeleiders die daar werken er ook weer andere dingen van opsteekt dan die ik haar mee kan geven.

 5. zusenzo

  Avatar van zusenzo
  Slim, zo’n oproep.
  Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.
  Zo ben ik destijds via het blog (zonder oproep overigens) aan het kleinschalige huiskamerverpleeghuis van mijn vader gekomen.

 6. ANNE_D_ORE

  Avatar van ANNE_D_ORE
  mijn petekind maakt gebruik van een logeerhuis hier in Friesland en is daar erg tevreden over,
  als je nog steeds zoekt kan ik haar wel meer info vragen, laat maar even weten.

 7. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @zusenzo, ’t stukje was niet eens zozeer als oproep geschreven maar blijkt wel zo te werken, geen bezwaar uiteraard

  @anne, Friesland is voor ons wat uit de richting, maar echt goede adressen zijn welkom om hier te publiceren voor anderen die er hun voordeel mee kunnen doen

 8. L Vos

  Hoi, 

  ik ben bezig met het uitbreiden van mijn begeleiding specifiek voor meiden. Als er voldoende animo is wil ik op korte termijn logeerweekenden gaan organiseren voor meiden die op de middelbare school zitten en behoefte hebben aan (het aangaan van) sociale contacten en zelfstandig worden. Mochten jullie nog op zoek zijn naar logeeropvang dan hoor ik graag van je, 

  vriendelijke groeten, Lieneke Vos 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *