“Ik ben zo in de war mama. Ik wil dat niet meer. Ik wil niet meer leven, dan wil ik nog liever dood. Ik wil de wereld uitgummen en opnieuw beginnen. Ik ben zo in de war, ik snap het allemaal niet meer.” Huilend zoekt ze zich een weg. Ik wist niet dat ze zich zó ellendig voelde, geschokt hoor ik haar aan. Wat kan ik op dit moment meer doen dan er zijn. Groot en sterk zijn, haar baken in de woelige baren. Liever zou ik een potje meegrienen. Ze komt op schoot, gaat er weer af, komt terug op schoot en schurkt zich tegen mijn schouder. Met haar anderhalve meter groot zoekt ze het kleinste hoekje om in weg te kruipen. Ik voel me machteloos klein. Zo zitten we samen een poosje stil te zijn.

In mijn hoofd is het ondertussen alles behalve stil. Koortsachtig probeer ik hoofd- en bijzaken op een rij te krijgen. Wat er in welke volgorde is voorgevallen is eigenlijk niet meer zo belangrijk. Welke vraag ligt erachter, dat is belangrijker om uit te vinden. En hoe kunnen we haar helpen om waan en werkelijkheid te onderscheiden? Ik moet echt dringend naar school om te kijken hoe we haar meer structuur en veiligheid kunnen bieden. Ik baal omdat mijn meisje net een beetje contact gelegd heeft met Stijn en dat ’t nu waarschijnlijk weer aan gruzelementen is, ook daar moet iets mee. Want als hij, zoals hij gezegd schijnt te hebben, naar de vermeende pestkop stapt om haar te zeggen dat je zo niet met mensen omgaat en hij komt erachter dat het allemaal niet waar is, wat zal zijn reactie dan zijn?

‘Lieverd, ik snap dat je erg in de war bent. Er lopen ook heel veel dingen door elkaar. We moeten een paar verschillende dingen doen, denk ik.’ Ze gaat op de stoel tegenover me zitten, verzamelt al haar moed, veegt haar tranen weg en zucht eens diep. “OK”, zegt ze en haar lijf zegt ‘kom maar op’. Mooi om te zien hoe haar strijdlust het wint van de wanhoop.

plaatje: F. Moehn

Er zijn 13 reacties

 1. lettie

  Avatar van lettie
  ”de wereld uitgummen..”wat kan ze dingen toch mooi verwoorden, hè? Misschien is het idd wijs om te overleggen met de moeder van Stijn..goed dat ze na zo’n uitbarsting toch weer haar schouders naar achteren gooit..karakter, hoor.

 2. Thera

  Avatar van Thera
  Oei lieve IJskastmoeder, wat zal jouw hart schreeuwen. Mag ik proberen een klein advies te geven? Wat wel eens wil helpen om werkelijkheid en schijnwerkelijkheid te scheiden is het spelen van toneel. Dramatische expressie. Op die manier leer je spelenderwijs omgaan met het creëren van schijnwerkelijkheden en paradoxaal genoeg, leer je daardoor ook meer de werkelijkheid kennen. En de mechanismen erachter.
  Maar misschien hebben jullie dit al geprobeerd?

 3. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  Dank voor jullie reacties, het is absoluut slikken als je meisje zo voor je staat. Ik kon alleen maar hopen dat ze bereid zou zijn me te vertrouwen. Iets dat haar tot nu toe vaak moeilijk af is gegaan.

  @Thera, je suggestie is het onderzoeken waard. Ik heb er wel eens over gedacht maar omdat ze zich zo moeilijk in anderen verplaatst vraag ik me af of het een geschikte vorm is. Maar ze is weer wat ouder en wijzer en toegankelijker, wie weet. Ik broed er op!

 4. Nick van Poppel

  Avatar van Nick van Poppel
  Ijskastmoeder,

  Een bijzondere naam met een warm hart. Niets is moeilijker voor een kind om te weten dat je één van een tweeling bent en dat een van beiden de andere realiteit kent en die dus op moet geven omdat de ‘buitenwereld’ niet ziet dat het kind erg vroeg zelf bewust is. Het is een kracht als je als kind die zelfreflectie beheerst en op deze manier leert door trial en error…

 5. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  het gaat -redelijk- goed, er gebeurt heel veel maar om dat op te schrijven heb ik wat meer afstand nodig, komt nog (wie zei ook alweer ‘humor is overwonnen droefheid’ daar moet ik erg aan denken nu ik mijn boek aan het samenstellen ben)

 6. Zomaar

  Avatar van Zomaar
  Dat zegt mijn dochter (10 jaar) ook regelmatig…
  Maar ik kan het niet meer opbrengen om met haar in gesprek te gaan (na 7 jaar strijd en gesprekken)
  Misschien morgen weer wel…..
  IK ben nieuw op deze site en vind het super
  Ik ben niet de enige, heerlijk…..

  groetjes

 7. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  welkom zomaar en laaf je gerust aan mijn teksten, ik hoop dat je de moed hervindt om de handschoen weer op te pakken. Krijg je daar op de een of andere manier hulp bij?

 8. Zomaar

  Avatar van Zomaar
  Ja hoor, we krijgen binnenkort maatsch. werk op bezoek en ze gaat een TOM-training volgen (therapy of mind). Ze zit sinds januari op het Speciaal Onderwijs en we hebben daarmee bereikt dat ze ein-de-lijk met plezier naar school gaat. maar weet je; af en toe ben ik het analyseren en het constante alert zijn zooooooooooo beu. Altijd alert zijn wat je zegt, hoe je het zegt en of je het zegt…maakt niet uit wat!
  Maar goed, ik ga lekker verder met lezen op deze site, wellicht steek ik er nog iets van op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *