Wat vooraf ging
Toen ik drie jaar geleden onverwacht te horen kreeg dat onze oudste autistiform gedrag vertoonde, zoals de kinderpsychiater het voorzichtig probeerde te brengen, ging ik zoek naar informatie. Ik las boeken over autisme, welke handvatten autisten nodig hebben om te kunnen functioneren, en over aanverwante problematieken die kunnen opduiken. Ik vond boeken die brusjes en autisten voorlichten en boeken van ASS-ers in soorten en maten die van binnenuit beschrijven hoe moeilijk het is het gewone leven te volgen.
En toen ik alles had gelezen wat voor handen was kende ik weliswaar de terminologie en wist ik wat mijn dochter nodig had maar kon ik me in de verste verte niet voorstellen wat dat van mij, als moeder, zou vergen. Telkens als ik probeerde aan mijn omgeving uit te leggen wat er zo complex is aan het leven met mijn oudste werd ik als overbezorgde moeder het bos in gestuurd met de geruststellende woorden dat het een dominante levendige drukke meid is en dat het vast allemaal goed zou komen.

Om te gaan snappen waarom het zo’n geworstel is en of ik misschien niet geschikt was voor het ouderschap, zocht ik een boek over Asperger geschreven vanuit het ouderperspectief. Want de richtlijnen in de boeken over ASS zijn wel helder maar lijken vooral gericht op professionals. Mijn dochter leeft echter thuis en niet in een groep op een instelling. Ze gaat ook niet naar het speciaal onderwijs. En ik ben geen hulpverlener maar een moeder, dat maakt nogal uit. Alleen al omdat mijn dienst nooit afloopt en er nog meer gezinsleden zijn die aan hun trekken willen komen. Maar dat boek was er niet. Misschien zou ik het zelf kunnen schrijven? Misschien zou ik ook kunnen proberen om voor buitenstaanders een licht te werpen op het onzichtbare, de voorwaarden die je als ouders schept waardoor het mogelijk wordt dat een kind zoals onze oudste functioneert zoals ze doet. De achterkant van het borduurwerk, het onderwaterscherm van WordPerfect 5.1.

Weblog
Maar waar begin je met vertellen? Geïnspireerd door de structuur van De grote parade, het boek van Rob van Scheers over de geschiedenis van de populaire cultuur, kwam ik op het idee om het verhaal in stukjes te knippen en op te hangen aan een aantal kapstokken en zo ben ik in juli 2006 gaan bloggen. Sindsdien krijg ik ontroerende reacties van zoekende ouders, betrokken omstanders, maar ook van bezoekers die zich met terugwerkende kracht schamen voor hun vooringenomen reacties op een ‘lastig’ kind. Leerkrachten, doktersassistenten en andere professionals laten weten hoe waardevol ze het vinden om ‘de andere kant’ te horen en vragen al snel om er een boek van te maken. Dat heb ik eerst maar ’s een tijd naast me neergelegd en dapper doorgeschreven. Ook om af te wachten of de productie niet zou opdrogen na een paar stukjes (zoals zoveel blogs immers vergaat). Inmiddels weet ik dat de stukjes zich als vanzelf blijven schrijven, sterker, ik loop hopeloos achter met wat ik allemaal nog te vertellen heb.

Van blog naar boek
Ik heb lang gewikt en gewogen of ik de stap van blog naar boek wilde maken en hoe dat dan moet met de aangename anonimiteit die het internet nu biedt. Steeds vaker echter vroeg ik me af of het niet tijd zou zijn om ‘uit de kast te komen’. Die geheimhouding van IJskastmoeder werkt immers mee aan de onzichtbaarheid van de moeilijkheden (en mogelijkheden) waar ik als ouder van een Aspergerkind dagelijks tegenop loop. Nu ik mijn opleiding tot ouderschapsconsulent heb afgerond en afgelopen september mijn nieuwe winkeltje MetaMama heb geopend schuiven de puzzelstukjes op hun plaats. Ik zou als coach voor ouders mijn opgedane expertise graag inzetten voor gezinnen die met autisme te maken hebben. IJskastmoeder Het Boek (en daarna IJskastmoeder De Musical natuurlijk) is daarmee een logische stap geworden. Maar liefst drie uitgevers hebben daar enthousiast op gereageerd. Vorige week heb ik besloten met Lannoo in zee te gaan. Ik houd jullie op de hoogte. Dank voor jullie hartelijke steun de afgelopen jaren!

Er zijn 35 reacties

 1. Lisette

  Avatar van Lisette
  Lieve IJskastmoeder, heel veel succes. Jouw verhaal is jouw verhaal maar geeft een heel goede weergave van hoe het is.
  IK HOOP DAT VELEN JE BOEK LEZEN WANT DAT IS ZO BELANGRIJK EN VOORAL OOK BELEIDSMAKERS EN MENSEN UIT DE POLITIEK. Ben jij tevens blogger Metamama, nu raak ik namelijk een beetje in de war?

 2. Zusenzo

  Avatar van Zusenzo
  Even voor mijn duidelijkheid, want ik ben vandaag nogal traag van begrip (en de link MetaMama linkt naar de voorpagina): jij bent dus ook MetaMama ?
  Ik lees “jullie” allebei en wat geweldig: één persoon, maar zo verschillend in stijl door het verschil in het professioneel zijn en het moeder zijn.
  Nogmaals gefeiliciteerd met het feit dat de uitgever je boek wil uitgeven.

 3. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  dag Lisette, ook jouw enthousiasme heeft geholpen om de stap naar een boek te durven zetten. Dank je wel dus daarvoor. En ja, Metamama, dat ben ik dus ook.

  dag Jan, trouwe lezer van het eerste uur!

  dag Zusenzo, yep, dank voor je complimenten. Bij Metamama ben ik inderdaad de professional en hier het ‘lijdend voorwerp’ 😉

 4. Kokopelli

  Avatar van Kokopelli
  @IJskastmoeder: Heel erg goed van je dat je jouw eigen ervaringen en expertise wilt delen met anderen en ook met ons als VK bloggemeenschap. En veel succes met het realiseren van jouw boek, het is je van harte gegund!!

  Groet,
  Kokopelli

 5. coby

  Avatar van coby
  Wat goed dat je het boek gaat schrijven, zo is het bloggen ook een begin geweest van iets dat jou èn anderen heel veel geeft. Ik lees al je verschillende blogs, dank nog voor het me laten weten ooit daarvan nu je uit de kast komt… Ook jij bent een integer mens! Jouw boek zal veel betekenen voor iedereen, denk ik. Wens je ontzettend veel succes met het schrijven.

  Hartelijke groet, Coby

 6. Ivy (Heyta)

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Goed van je! Een boek (ben ook zeker benieuwd naar de musical;-))
  Gefeliciteerd alvast met het vinden van een uitgever, dat is de eerste stap.
  Goed en verhelderend blog, deze bijdrage.

 7. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  dag allemaal, dank voor jullie reacties, wat een bedrijvigheid vandaag op het blog 😉
  En voor Martin; boek en blog gaan juist prima samen, blog wordt boek en blijft blog bovendien. Mo, jij staat alvast bovenaan mijn lijstje!

 8. lettie

  Avatar van lettie
  als je liedteksten voor je musical nodig hebt…ik schrijf ze wel voor je… 🙂
  je blog blijf ik lezen..in de tijd dat bij ons de bureaustoelen en de eetkamertafel in het rond vlogen, waren er nog geen blogs, jammer genoeg. het delen en uitwisselen van ervaringen
  is zo waardevol en kan alles zoveel makkelijker maken..en verder is het goed als Metamama uit de kast komt en het boek wordt uitgegeven. Je bent hardstikke goed bezig; heb er respekt voor!

 9. mirjam

  Avatar van mirjam
  ik ben een stille meeleesster, ik wens je er veel sucses bij het maken van het boek, de blogs zijn erg leerzaam en indrukwekkenden soms ook herkenbaar bijvoorbeeld wanneer uw dochter een muziekuitvoering had en niet alles gins zoals zei het graag had.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *