Het duurt een volle week voordat de brievenbus kleppert dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Maar de PGB-informatieset van MEE stelt me zwaar teleur. Het is een zwart-wit kopietje van de CIZ folder. Nou ja! Daar ben ik echt enorm mee geholpen, heel hartelijk bedankt hoor… Het is het laatste zetje om nu serieus hulp te zoeken bij het opstellen van de PGB-aanvraag. Ik surf nog ’s rond in de favorieten die ik de afgelopen maanden verzameld heb maar krijg niet echt een goed gevoel bij de bureau’s bij mij in de buurt die ‘gratis’ hulp aanbieden op basis van no cure no pay. En bij Per Saldo moet je, lijkt het, eerst een PGB hebben voordat je aanspraak op ondersteuning kunt doen. De NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme, doet wel heel veel voor ouders maar ik heb niet de indruk dat ze individuen ondersteunen bij zoiets als formulieren invullen. Weet je wat, ik word wel meteen lid van beide clubs, ik ben nu toch bezig. Zo, weer een drempel genomen.

Wat nu, zei Pichechru? De equitherapeute had het over een PGB-consulente die ze goed kende, misschien kan die mij helpen? Ze beantwoordt prompt mijn mailtje en ze is alleraardigst aan de telefoon maar ze ‘werkt niet niet in mijn rayon’ en kan dus (?) niets voor mij betekenen. Ik begrijp het nog niet helemaal, een PGB is toch een landelijk iets maar dan zegt ze heel behulpzaam dat ze wel even opzoekt wie bij mij in de buurt de aangewezen persoon is. Dat is toch wel lekker, iemand die met me meedenkt en ook meteen handelt. Voorzichtig oefen ik in loslaten en geholpen worden, da’s nog helemaal niet zo eenvoudig voor iemand die graag zelf de touwtjes in handen heeft.

De volgende dag al ontvang ik een lijst met een overzicht van ‘Regionale PGB Consulenten GGZ’ en ze heeft die van ons alvast gifgroen gearceerd. Er blijken dus PGB Steunpunten te bestaan bij de GGZ. Wat een openbaring, dat was ik echt nog nérgens tegengekomen. Niet dat je dat op https://www.ggz.nl/ of https://www.ggznederland.nl/ kunt vinden maar met wat googlen blijken ze wel te vinden. Hier kun je dus geholpen worden zonder dat er sprake is van enige belangenverstrengeling.  Ik bel ze meteen en heb voor ik het weet een afspraak om de boel op een rij te zetten.

Ik ben zo blij, ik kan wel dansen!

Er zijn 11 reacties

 1. Maria-Dolores

  Avatar van Maria-Dolores
  succes ermee!

  zelf zie ik vaak dat dat soort dingen uiteindelijk tòch via een persoonlijk contact lopen, dus dat je naar zo’n vereniging of instantie gaat om een formulier te halen ofzo, en daar dan toevallig met iemand in gesprek raakt die iets weet wat je zelf nog niet wist en dat graag met je wil delen. nooit alles in één keer, maar stukje bij beetje.

 2. coby

  Avatar van coby
  Gelukkig dat je “zomaar” weer verder kunt en openingen en steunpunten vindt. Letterlijk en figuurlijk. Hoop dat dit steunpunt ook een goede helper of helpster voor je zal zijn.

  Hartelijke groet, Coby

 3. Lisette

  Avatar van Lisette
  Heel veel succes gewenst! Het is inderdaad verstandig om niet zo maar een commercieel adviseur in de arm te nemen…Per Saldo en GGZ zijn wat dat betreft neutraal. Bij Per Saldo krijg je ook allerhande cursussen aangeboden op dat vlak, maar misschien dat ze net te laat voor je vallen.

 4. rolanda

  Avatar van rolanda
  In mijn regio Z-Limburg wordt gefraudeerd door PGB-advieskantoortjes stond onlangs in de krant. Via google vond ik op de site http://www.vgbelang.nl: “Frauderen met het persoonsgebonden budget (PGB) blijkt kinderspel te zijn, meldt de gratis krant Sp!ts. Er zouden budgethouders zijn die zelfstandige hulpverleners onder druk zetten om valse urendeclaraties te ondertekenen en fiscaal te frauderen. De hulpverleners wordt vervolgens gedwongen om een groot deel van de valse urendeclaratie terug te storten naar de budgethouders, onder dreiging van opzegging van het dienstverband. Een andere vorm van fraude zou zijn het aanvullen van het eigen salaris met het persoonsgebonden budget. De signalen over fraude heeft de krant gekregen van enkele zelfstandige hulpverleners”.

 5. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @Maria-D, zo zou het moeten gaan hè. Omdat je echter beoordeeld wordt voel ik me niet vrij om bij diezelfde organisatie om advies te vragen. Dat het maakt het wel ingewikkelder (plus natuurlijk de drempels die sowieso te overwinnen zijn om een dergelijke aanvraag te doen)
  @coby, alsof er een kurk losgeplopt is, stromen maar weer 😉
  @Lisette, ik kan me vergissen maar de website van Per Saldo maakt dat ik denk dat je pas bij hen kunt aankloppen als je al een PGB hebt (of dat de procedure loopt).
  @Lettie, dank voor je hart onder de riem!
  @Rolanda, in elke mand zitten rotte appels, helaas. In je reactie gooi je echter ‘PGB advieskantoortjes’ (= commerciële bureaus die zorgverleners koppelen aan hulpvragers) en ‘budgethouders’ (= de mensen die gebruik maken van een PGB) op één hoop. Dat is vast niet je bedoeling.
  @Lisette, en zo doen de meeste het uiteraard! Al rijzen mij soms ook de haren ten berge als ik op forums lees hoe mensen hun PGB wensen te misbruiken. Ik hoop zó dat ze het niet verpesten voor de ‘goede appels’.
  @Mo, ik heb goede hoop!
  Reactie is geredigeerd

 6. Lisette

  Avatar van Lisette
  @IJskastmoeder, ik ben al lid geworden toen ik nog de papieren aan het invullen was. De stukken waren in elk geval nog niet compleet, ik moest nog wat van GGZ krijgen.
  Er is wel aandacht voor eventueel misbruik, ik ben er erg op tegen. Vooral omdat ieder er aan mee betaalt, maar ook omdat we dreigen allemaal een slechte naam krijgen.

 7. Zusenzo

  Avatar van Zusenzo
  Fijn dat je nu wat gerichte hulp kunt krijgen, maar het is gewoon buitengewoon jammer dat er zo’n enorme (en vermoeiende/ verdrietige) speurtocht aan vooraf moet gaan.
  Is het idee van mijn zus (een bureautje/website om wegwijs/hulp te bieden in de jungle van instanties) toch zo’n slechte niet. Bedacht na onze jungletocht op zoek naar een PGplek voor onze vader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *