Dapper pak ik de PGB-aanvraag-draad weer op en worstel mij door de verrassend toegankelijke ambtenarentaal van VWS en CiZ. Ik begin te snappen hoe het systeem van ondersteunende en activerende begeleiding werkt en wanneer je wel of niet een beroep kunt doen op persoonlijke verzorging en zorg met verblijf. Er wordt op onnavolgbare wijze gegoocheld met ‘klassen’ en ‘functies’ en ‘grondslagen’ maar daar heb ik als aanvrager zo te zien weinig invloed op. Dan lees ik iets raars, ik lees het nog een keer, en nóg een keer. Er staat: U hoeft het PGB niet per se te besteden aan de functie(s) waarvoor u geïndiceerd bent. Als u bijvoorbeeld bent geïndiceerd voor persoonlijke verzorging mag u het PGB ook besteden aan bijvoorbeeld verpleging.

Begrijp ik nou goed dat je eerst tot op de minuut nauwkeurig budget toegewezen krijgt in een tot op de millimeter gedefinieerd zorghokje en dat je als het geld eenmaal op je rekening staat het niet dondert hoe je het besteedt als je het maar kunt verantwoorden binnen de algemene regels en richtlijnen van waar een PGB voor bedoeld is? Hier breekt mijn klomp. Ik surf me gek tussen alle instanties om helder te krijgen waar mijn dochter voor in aanmerking komt maar uiteindelijk is het dus lood om oud ijzer. Hoe kunnen ze dan van mij verwachten dat ik serieus een papier ga zitten invullen? Ik gooi mijn harp aan de wilgen en ga de was doen.

Er zijn 10 reacties

 1. Mo

  Avatar van Mo
  Ik hoor op mijn werk altijd dat ze zo nauwgezet controleren waar het PGB aan besteed wordt. Maar dan gaat het over huishoudelijke hulp. En in mijn familie ken ik iemand die een pgb heeft voor haar zoon, die vertelde dat ze idd het grootste gedeelte van het geld moeten verantwoorden, maar dat er een flink bedrag in zit waarover dat niet hoeft. Bijvoorbeeld voor een parkeerkaartje als je naar de psycholoog moet, dat soort dingen. Dat geld kon oplopen tot een paar duizend euro….te gek toch eigenlijk.

 2. coby

  Avatar van coby
  Ijskastmam, blij dat je weer iets van je laat horen……
  Met het regelboek in de hand, kom je door het ganse land. Daar lijkt het tegenwoordig wel erg op soms. Maar daar heb je een dagtaak aan en bovendien moet je dan, zoals Zus zegt, inderdaad juridisch onderlegd zijn zowat. Ik hoop echter dat je de draad niet kwijt raakt …..

  hartelijke groet, Coby
  Reactie is geredigeerd

 3. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  ha zusenzo, ik dacht al dat ik aardig kon lezen maar helaas helpt het me deze keer niet echt verder…

  dag mo, ik kom ontzettend veel tegenstrijdige informatie tegen. Wél is mij duidelijk dat ze de regel dat je over de eerste 2500 euro geen verantwoording hoeft af te leggen is afgeschaft evenals de 10%-regeling die ongeveer hetzelfde werkte. Blijft dat zinnetje (zie boven) door mijn hoofd spoken, als ik wijzer wordt hoor je het.

  @coby, ik was even onder water inderdaad, goede moed dat ik er nu weer ben 😉

 4. Zilvertje

  Avatar van Zilvertje
  Nu weet ik niet of het de formuleren zijn die ik vroeger voor de mensen van het Leger des Heils invulde, maar dat was een heel boekwerkje en best moeilijk in te vullen, ging tot in de detail, maar de ene dag is de ander niet, dus soms zou het een ja, zijn en soms een nee, de cliënt moest het zelf ook ondertekenen, dus die ziet zich zelf graag beter op papier dan in werkelijkheid het geval is en als ik dan ging bellen… dan wisten ze het zelf ook niet zo goed en welke gevolgen mijn kruisjes hadden wist ik dan ook weer niet, ik dacht wel eens, al deze tijd had ik kunnen besteden aan leuke dingen doen met de mensen, al die papieren en regels, om gek van te worden, maar ik zou ook niet weten hoe het anders moest, maar het kan volgens mij wel simpel. Veel groetjes.

 5. lettie

  Avatar van lettie
  hai ijskastmoeder, blij dat je weer boven water bent..wat die regelgeving betreft:bezie het maar met humor en ga lekker de hulp organiseren die je voor je dochter en de rest van het gezin nodig acht..succes, hoor!

 6. anne

  Avatar van anne
  PGB aanvragen is een ramp.
  Wat moet je waar invullen.
  Waar heb je het voor nodig.
  Vraag je iets niet aan dan krijg je dat en wil je het wel dan krijg je daar het geld niet voor.
  1 tip voor autisten en mensen met een verstandelijke beperking kan MEE een uitkomst zijn. Die kunnen je helpen met bepalen wat je nodig hebt en hoe dat in de juiste terminologie op de papieren staat.
  en het is waar wat je aan pgb kort verblijf krijgt kan je aan ondersteuning besteden.
  Verder is er nog steeds een bepaald bedrag wat je niet hoeft te verantwoorden.

  Overigens even buiten de discussie
  Wat wel maf is qua regels bij pgb 2007 is het volgende. Stel je krijgt een budget van 10.000.
  Je verantwoordt 7.000. meer heb je niet uitgegeven. Dan krijg je een eindafrekening van 9.500 omdat je 2.500 niet hoeft te verantwoorden. En wat doe je daar dan mee?…
  Tips?

 7. Knispel

  Avatar van Knispel
  Ha, je bent er weer. Die besteding van het PGB is iets wat ik niet begrijp. Nu moet ik wel zeggen dat ik er ook niet mee te maken heb en het dus (gelukkig) ook niet hoef te begrijpen. Ik wens je iemand toe die het wel begrijpt en die het je kan uitleggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *