“Mama weet wat er net gebeurde toen ik, ma-ham, mama…” Zo goed en zo kwaad als het gaat richt ik mij op mijn gesprekspartner en blijf stoïcijns doorpraten. Oudste staat erbij en tettert er dwars doorheen. Met een handgebaar probeer ik haar woordenstroom te stoppen. Zij vat het op als aandacht en begint opnieuw “mama weet je wat er net gebeurde toen ik-” Zo terloops mogelijk zeg ik rustig en beslist ‘even wachten meisje, ik ben in gesprek en zometeen ben jij aan de beurt’. “Ja maar mama-” probeert ze opnieuw maar ik wend me af en praat door al weet ik niet meer goed waar ik de draad kan oppikken.  

Gek word ik ervan, ze is nu bijna acht en ik krijg het haar niet geleerd. Ik wéét wel ze het niet doet om mij dwars te zitten, en ik wéét ook dat het haar ontbreekt aan het invoelende vermogen om in te schatten wanneer ze kan inbreken in een gesprek en wanneer niet en toch stoort het me telkens meer. Steeds vaker schaam ik me, alsof ik zo’n ouder ben die haar kinderen niet leert zich terug te houden wanneer volwassenen in gesprek zijn. En ik erger me omdat ik telkens weer gespreksruimte voor de jongste moet bevechten. We leven voor, we corrigeren consequent, we stellen regels en spreken gebaren af – maar het beklijft niet. Ik ben het even zat. Ik ben bang dat het nooit gaat lukken, ik heb zin het bijltje erbij neer te gooien, maar dat gaat niet.

Er zijn 6 reacties

 1. rachel

  Avatar van rachel
  Het is als zwemmen in het diepe. Soms is de omgeving mooi, soms is het vooral vermoeiend en als je het even zat bent, kun je niet zomaar overal stoppen. Ik hoop dat je bandjes hebt in je omgeving. of een lijntje. En als het nodig is een break.

 2. noud

  Avatar van noud
  Niet opgeven, je hebt een bijzonder kind, maar net als anderen is zij in training voor later en jij bent de boksbal, het springkussen en grans die er is om te worden overschreden. Volhouden en consequent blijven is – denk ik – de enige weg. Maar dat laat je zelf al zien!

 3. Woudje

  Avatar van Woudje
  Jemig, dat valt niet mee.
  Bewonderenswaardig hoe je haar nog tracht te corrigeren.
  Zonder boosheid.
  Heb je al een boksbal gevonden in huis ?
  Zo niet, even met een deur gooien dan ?

 4. Karin

  Avatar van Karin
  Best IJskastmoeder, mijn 3 zonen die redelijk volgens het boekje groot groeiden konden dit ook niet toen ze 8 en ouder waren. Heel vervelend vond ik het ook. Nu zijn ze 20, 18 en weet alleen de jongste nog niet dat hij moet wachten…..

 5. Galadriel

  Avatar van Galadriel
  ik weet wat je bedoelt ijskastmoeder…moe zijn mag,,schamen…niet…kost zoveel energie en lijdt tot niets. Hou vol en drijf zoals Rachel het zegt even uit of af

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *