“Mam, mag ik een huisdier?” vraagt de jongste terwijl ze het hondje van de buren aait. ‘Als je zes bent’ zeg ik op de automatische piloot. En dan schiet door me heen dat ze over drie maanden al jarig is, en dan wordt ze zes. Slik. Tot nu toe had ik het probleem huisdier voor me uit kunnen schuiven maar nu komt het plots akelig dichtbij. Ik bedoel, ik ben zelf geen held met beesten maar mijn oudste is panisch voor alles dat vanzelf beweegt en waar geen batterij in zit. De grootste wens van mijn jongste daarentegen is boerin worden, met heel veel dieren. (En ze vroeg laatst “kan je dan ook nog moeder worden?” want ze wil er ook nog heel veel kinderen bij.)

Ze is gek op honden, klein én groot, neemt elke slak die ze onderweg tegenkomt mee naar huis, knuffelt de poezen van haar vriendinnen halfdood en ze spaart al maanden voor een konijn. “Want” zo zegt ze “die kan in een hok en dan is mijn zus er misschien niet zo bang voor.” Ze is zo’n schat en ze doet zo haar best om in te schikken maar mijn moederhart breekt op zo’n moment want waarom moet zij met haar grote dierenliefde nou weer het onderspit delven voor de angsten van haar zus? Haar grootste wens is een hond, maar dat zou voor mijn oudste echt een ramp zijn. Al ziet ze de drie kleine Jack Russels van de buren dagelijks, nóg springt ze me in de armen zodra er zo’n beestje is losgebroken en op drie meter afstand voorbij rent. Een poes dan? Maar dat zijn van die eigengereide beesten waar je niet van op aan kan, die komen je soms zomaar kopjes geven en springen het liefst op de meest onwillige schoten, ik vrees dat ik mijn meisjelief daar geen plezier mee doe. Om het eufemistisch uit te drukken.

Ons zonnetje wil een knuffelbeest, een aaibeest, een beest met een ziel om mee te troetelen. Muizen en cavia’s zijn ook geen optie, die wandelen het liefst onder t-shirts en truien en ontsnappen nog wel ’s uit hun kooi, dat gaat niet. Een vogeltje in een kooitje lijkt aaibaarder dan een goudvis maar nee, dat lijkt me ook niks. Heeft de jongste gelijk met haar konijn, zou dat het moeten worden? Überhaupt het idee van een dier in huis, het is mijn oudste een gruwel. Ik kom er niet uit, ze zeggen dat je angsten kunt overwinnen door ermee geconfronteerd te worden maar al mijn bezoeken aan de kinderboerderij, de dierentuin en de buren ten spijt, ik zie geen enkele verbetering bij dat bijzondere meisje van ons.

Een goudvis zou een optie zijn, die komt niet uit zijn kom, die hoef je niet te aan te raken en het voer tik je droog uit het doosje in het water. Een goudvis voor mijn jongste, dat is kindermishandeling, maar voor de oudste misschien een opstap om te wennen aan een nieuwe huisgenoot?

Er zijn 33 reacties

 1. christinA IP213.84.211.137

  Avatar van christinA IP213.84.211.137
  =Een goudvis voor mijn jongste, dat is kindermishandeling, maar voor de oudste misschien een opstap om te wennen aan een nieuwe huisgenoot? =

  En goudvismishandeling, bovendien gaat t beest dood. Probeer iets jongs, hamster misschien? Daarvan kun je jongste vertellen dattie niet zo van drukte houdt, dat houdt m in zijn kooi. Iets wat oudste prettig zal vinden.

 2. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  Dank voor je suggestie ChristinA en je hebt natuurlijk gelijk met je opmerking over goudvismishandeling (al heb ik mijn jeugd doorgebracht met twee goudvissen die het 15 jaar volhielden, maar dat zegt niets over hn geluk uiteraard). Iets jongs, een hamster? Die wordt toch ook vanzelf oud(er)? En heb ik dan niet van twee werelden het slechtste; het beweegt en je mag er niet aankomen. Nee, ik ben er nog niet uit 😉

 3. Oliphant.

  Avatar van Oliphant.
  Nou, dat hele verhaal ken ik, maar niet gehinderd door een dochter die er bang voor is. Wel de vraag om een huisdier an sich. Eerst heb ik goudvissen toegestaan.Die springen overigens wel uit een open kom en die vind je dan bijna dood op de grond. Toen ook wandelende takken die zich blijven voortplanten. En toen duiven, op advoes van een zwager: die blijven buiten en bij hun hok. Dat is waar, met een beetje moeite en ze leven toch vrij, maar je kunt ze dan niet meer zomaar pakken. Die witte duifjes zitten op onze binnenplaats, vervuilen de boel wel maar leven toch vrij en leggen eitjes waar soms wat uitkomt. Toch wel leuk. Sterkte bij je keuze(n). Maar alle dieren vergen onderhoud. Hamsters leven kort, daarom zijn ze ons ook aangeraden :)), maar ik vind zelf de duiven toch wel heel lief. Kom een praten over de mogelijkheden ( tenzij je op een flat woont).
  Reactie is geredigeerd

 4. Francis

  Avatar van Francis
  dilemna
  mooi verwoord
  probleem nog niet opgelost…
  tja wat dan
  Houdt ze van paarden de jongste?
  misschien op ponyrijden?
  pf moeilijk
  maar soms kan het gewoon niet
  maar ja beloofd is beloofd?
  succes

 5. PLEUN

  Avatar van PLEUN
  Tja, een huisdier. Hartstikke leuk.

  Mijn Vivi (poes, zwart, eigenzinnig, weinig
  onderhoud en toch aaibaar) verdween op eerste kerstdag (wat een timing) 2006.

  Was daarvoor al twee keer thuis gekomen met een stropersstrik om poot en buik.

  Niet leuk.

  Ik mis haar nog elke dag.

  …..elk voordeel heb z’n nadeel.
  Duzzz.

 6. Johanna

  Avatar van Johanna
  Exact dezelfde ervaring met onze Job; daarom haal ik ook niet zijn ergste vijand in huis. men zegt dat ie dan er alleen aan kan wennen, maar ik kan hem dat niet aandoen vind ik. Dan maar niet!

 7. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @oliphant, “duifies, duifies kom maar bij zusje” zingt de jongste dagenlang vol overgave als ze de dvd van ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ weer ’s bekeken heeft. De oudste raakte vorige herfst volslagen over haar toeren toen er een duif voor onze achterdeur scharrelde en probeerde naar binnen te komen. Echt blinde paniek!

  @ChristinA, wie weet, zo’n heel kleintje en er dan mee opgroeien, het is een idee…

  @Francis, nou en of is ze gek op paarden! Ben laatste met ‘r naar de manege hier in de buurt gegaan en dat vond ze geweldig, ’t zou best eens een paardenmeisje kunnen zijn. Maar je moet acht zijn voordat je op les mag.

  @Pleun (kon je niet slapen?), ach gossie wat een pechvogel, zowel jij als zij.

  @Johanna, en hoe zit dat met zijn grote broer of had die geen brandende dierenwens? Want dát is wat ik zo lastig vind. Voor de jongste zou het – om meerdere redenen – echt heerlijk zijn om een huisdier te hebben (ook al zit ik er niet om te springen maar in het kader van kijken naar wat goed is voor je kind zou ik het willen overwegen) en voor de oudste een drama. Maar die oudste gaat al zo vaak vóór…

 8. PLEUN

  Avatar van PLEUN
  -Mooi liedje “On Children”.
  -Konijnen dan; hoek van de tuin afzetten voor een beetje bewegingsvrijheid,jongste kan de ren in en knuffelen, oudste kan aan de andere kant van het gaas blijven en op afstand toekijken.

 9. demio

  Avatar van demio
  Ijskastmoeder, is er helemaal geen enkel huisdier waar de oudste niet van in paniek raakt? Heb je het haar wel eens gevraagd? Ze hoeft niet enthousiast te zijn, alleen niet paniekerig.

 10. Harald Paterek

  Avatar van Harald Paterek
  Je hebt katten (raggdolls heten ze geloof ik) die zeer rustig zijn en ook heel lief. Het schijnt dat ze een hele hoge pijngrens hebben en daarom zo verdraagzaam zijn.

  Van honden heb ik niet zo veel verstand. Het belangrijkste in deze lijkt me het karakter van het beestje (hond/kat/etc). Wellicht is het handig om je te verdiepen in de verschillende kattenrassen.

 11. Starry Night

  Avatar van Starry Night
  Parkietjes zijn het liefste. Die kunnen ook leven buiten hun kooitje. Net kleine eigenwijze mannetjes zijn het, met veren en twee pootjes. En een snaveltjes dat zich graag laat kussen. De onze heet Karel.

 12. momeho

  Avatar van momeho
  paardrijden lijkt me inderdaad een prima optie, maar als dat nog twee jaar duurt…dat is wel lang. Een hamster is misschien wel leuk, maar een nachtdier en bovendien worden ze niet oud; het verdriet iedere keer als er weer eentje dood is, da’s erg hoor.
  Waterschildpadjes in een grote bak, of ’s zomers in de vijver? Wel goed afmaken zodat ze er niet uitkunnen.
  Een konijn buiten in een kooi lijkt me wel een goeie optie, ook voor je andere dochter zodat zij er aan kan wennen.

 13. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  Wat denken jullie allemaal mee, hartverwarmend! Het dilemma zit ‘m vooralsnog in wie ik het kan aandoen om wellus nietus een dier in huis te halen. Ik neem jullie suggesties zeker mee ter overweging in de komende maanden!

 14. K

  Avatar van K
  Het beste lijkt me dat oudste zus ervan op de hoogte wordt gebracht dat de dierenwens van jongste te groot wordt en daarom zal worden uitgevoerd. En daarna zouden suggesties kunnen komen waarbij zij meebeslist wat het uiteindelijk wordt. Misschien heeft ze op die manier wat minder moeite ermee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *