Koop je boek bij voorkeur bij je plaatselijke boekwinkel 🙂
Wil je je boek liever rechtstreeks bij de schrijver kopen dan mag dat natuurlijk ook. Indien gewenst mét handgeschreven opdracht. Maak het bedrag (€17,99 plus verzendkosten: €1,95 per boek binnen Nederland, €6,95 per boek binnen Europa) over naar Triodos rekening NL58TRIO 0197.6548.27 op naam van MetaMama en stuur een mailtje met je adresgegevens. Of betaal via IDeal via deze link.

Of toch liever via Bol.com, dat kan natuurlijk ook: Uitlegmoeder en IJskastmoeder.

Leeshonger en behoefte aan meer informatie? Misschien helpt mijn boekenlijst.

Er zijn 7 reacties

 1. J.Visser

  Hallo Janneke, Ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen en via welke site ik je zou benaderen (ijskastmoeder of metamama).
  Ik ben een alleenstaande moeder met 2 kinderen. een dochter van bijna 11 en een zoon van 12. Mijn zoon is gediagnosticeerd met ADHD, angstoornis en Gilles de la Tourette. Mijn dochter heeft ook al jaren gedragsproblemen, maar deze laat ze alleen zien als ze bij mij thuis is, omdat ze zich (in mijn ogen) heel goed kan aanpassen op andere plekken. Ik werk zelf al 20 jaar met allerhande kinderen die “iets” hebben in de hulpverlening, maar bij mijn eigen dochter kan ik er niet de vinger opleggen. Ik heb heb diverse therorieën over wat er met haar zou kunnen zijn, maar laatst ben ik gewezen op Asperger. En nadat ik jou boek had gelezen, herkende ik heel veel. Het enig verschil is, is dat mijn dochter nergens over wil praten, alleen maar heel veel boos is en zich nauwelijks laat helpen. Omdat mijn ex-man niet wil meewerken aan verder onderzoek van mijn dochter, ben ik op zoek naar info om uit te zoeken of ze echt Asperger zou kunnen hebben en zo me hard te maken voor mijn dochter dat er wel degelijk iets is met mijn dochter. Mijn ex-man denkt dat het aan mij ligt omdat hij vindt dat er niks aan de hand is ( ze laat daar niks zien zegt hij).
  Ik vroeg me af of ik op één of andere manier wat meer ervaringen met jou kan uitwisselen. want ik zit echt met mijn handen in het haar. Niet alleen omdat ze energie vreet, maar ook omdat mijn zoon heel erg veel last heeft van haar buien en daardoor zijn klachten verergeren. Ik weet niet of je ook een praktijk hebt. Ik woon in Zeist. Ik hoor graag van je. gr. J Visser

  1. Alide

   Lees het nu pas. Ik herken het verhaal van J. Visser. Heb ook zo’n dochter met gedragsproblemen en een zoon met McDD. Heel verhaal. Mocht je contact willen, dan is dat prima. 

 2. IJskastmoeder

  dag J., dank voor je uitgebreide reactie. Het handigst is om even te mailen naar info [at] metamama . nl – dat praat wat handiger dan zo openbaar op het blog 😉
  Hartelijke groet, Janneke

 3. Ella van de Heuvel- Pijper

  Dag Janneke,
  Ik ben blij met je boek “ijskast moeder” Bij mijn dochter is op 27 jarige leeftijd vastgesteld dat zij autisme heeft. Na een lange weg van GGZ en een eetprobleem ( anorexia ) is er uiteindelijk goed onderzoek gedaan op haar eigen verzoek. Als moeder dacht ik al vanaf haar tweede dat er “iets niet klopte “Dit werd steeds weg gewuifd. Ik moest bij zijn omdat ze zo goed kon leren, dat ze mooi is om te zien en dat ik overbezorgd was. Dat werd mij verteld door een psychiater.
  Door de late diagnose heeft zij geen handige keuzes gemaakt m.b.t. studie. Er vallen nu heel veel zaken op zijn plaats . Tegelijker tijd ook veel verdriet omdat ik als moeder steeds een gevoel van falen heb . Door dit boek probeer ik anders te kijken , maar kon het niet lezen zonder steeds mijn tranen te moeten afvegen. Ik heb dan ook lang over het boek gedaan, maar dat geeft niet. Ik hoop dat mijn dochter nu ze wel de juiste begeleiding krijgt een wat blijer , fijner en overzichtelijker leven krijgt. Dit kind is zo beschadigd door alle missers in de professionele hulpverlening. Maar nogmaals : ik ben blij met je boek . Het geeft mij herkenning en erkenning.

  1. adri

   Hallo Ella,

   Gek he, dat non autisten alleen de buitenkant zien waar autisten door het schild heen kijken. Voor mij was er nobody toen ik terug moest van vwo naar mavo omdat ik ineens geen enkele voldoende meer haalde terwijl de lagere school ook in 3 of 4 jaar gekund had. Mijn spijbelen was meevaren met vaders, veel rustgevender. Massa’s mijden was denk ik temeer om jezelf te kunnen zijn want autisten kunnen bijna alles zelf. Omgeving, acceptatie en warmte is essentieel, bij schoonfamilie werd ik op handen gedragen en voelde ik me pas echt thuis maar ook als ik alleen met  mnouders was. Soms hebben we aan een zetje genoeg omdat zelfbeeld vrij laag is.
   Nog heel veel plezier met je dochter,

   adri.

 4. Lianne

  Beste Janneke,

  Bij mijn dochter van 9 is onlangs Asperger vastgesteld. Ik vond het best lastig om dat te accepteren. Na het lezen van IJskastmoeder kon ik dat wel. Ik herken heel veel in je verhaal. Heel erg bedankt dat je je persoonlijke verhaal met anderen wilt delen!

 5. ijskastmoeder

  dag Ella en Lianne, wat ontzettend fijn om te horen dat IJskastmoeder jullie zo geholpen heeft (al zou ik wensen dat je er wat minder in zou herkennen). Sterkt waar nodig en hoop dat jullie allebei je weg gaan vinden met jullie dochters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *