“Wát zeg je?” Ik sta met mijn oren te klapperen als de nieuwe oppas me vertelt wat mijn oudste haar allemaal op de mouw gespeld heeft. Misschien naïef van me, maar ik dacht dat ik deze 19-jarige PABO studente wel op mijn dochter kon loslaten zonder al te gedetailleerde instructies. Ik bedoel, hoe ingewikkeld kan het zijn een kind in bed stoppen? Ze is er tot tegen tienen mee zoet geweest… Fout ingeschat dat dit meisje – omdat ze voor de klas wil – in staat is om grenzen te stellen. Want dát vraagt dit oppaskind bij uitstek.

Op zoek naar een nieuwe dus. Oh wat mis ik mijn buurjongen nu hij op kamers is. We konden lezen & schrijven met elkaar. Toen hij 15 was paste hij af en toe een avondje op, in het begin als inval voor zijn grote zus. Later kwam hij een vaste avond in de week zodat ik naar mijn koorrepetitie kon gaan. Na drie jaar was het zo vertrouwd dat hij gerust de kinderen uit school haalde, naar ’n clubje bracht, met ze pannenkoeken bakte en in bed stopte zonder dat dat ik me daar één ogenblik zorgen over maakte. Maar ja, kleine buurjongens worden groot en vliegen uit.

“Het is vooral voor de oudste belangrijk dat ze weet hoe alles gaat, waar ze aan toe is.” De potentiële nieuwe oppas knikt, het lijkt wel aan te komen. ‘Ja-ha’ komt dochterlief ertussen ‘want ik heb Asperger.’ Een verrassende interruptie die om een toelichting vraagt waar ik nog even mee had willen wachten. ’t Oppassen lijkt wel goed gegaan, ik krijg haar alleen niet meer te pakken om voor een volgende keer af te spreken.

Op zoek naar een nieuwe oppas, dus?

Er zijn 13 reacties

 1. zusenzo

  Avatar van zusenzo
  Sorry, het is helemaal niet leuk voor je, maar ik kan een gniffel toch niet onderdrukken. Zie steeds je oudste even tussendoor piepen bij het gesprek wat jij voert met de oppas.
  Ze dacht waarschijnlijk: meteen even testen ! Effe kijken wat voor een vlees ik in de kuip heb. Dat PABO meisje bleek meer niet te kunnen handelen dan alleen rekenen.
  Maaruh, op zoek naar een manneljke oppas dus.
  Reactie is geredigeerd

 2. ijskastmoeder

  Avatar van ijskastmoeder
  @vroems, het is wikken&wegen, meestal geef ik wel aan dat de oudste grenzen nodig heeft om eventueel later meer over de achtergrond te vertellen. De meeste jonge mensen zijn te onbekend met asperger/autisme om het te kunnen plaatsen en laten zich er vooral door afschrikken
  @zusenzo, ik kan wel wat hebben hoor 😉 Heb inderdaad welbewust jongens gezocht maar ze zijn dungezaaid, er is er één geweest maar ook die is afgeserveerd ;-(
  @mo, welja, ach dat er om mijn stukkies gelachen wordt maakt weer veel goed. Overigens heb ik het pabomeisje zelf ‘ontslagen’, dit is alweer een volgende studente…

 3. Zilvertje

  Avatar van Zilvertje
  Nou, maar dat is ook erg moeilijk om een goede oppas te vinden, ik heb gelukkig mijn oudste dochter, die doet het net zo als de kinderen gewend zijn en begrijpt ons leven zo goed, maar een ander komt nooit, nee, echt nooit oppassen, ook al ontplof ik wel eens zo graag wil ik er even uit, maar ik ben zo secuur en die jonge mensen die het wel goed doen, zijn haast niet te vinden. Daarbij komt dat ik haast niemand vertrouw, we hebben al een grote ramp in ons leven meegemaakt en een tweede gaan we uit de weg.

 4. lettie

  Avatar van lettie
  toch moet ik om dit verhaal best een beetje grinniken..jullie oudste is kennelijk heel creatief als het op het ontduiken van regels aankomt..bezie het maar met humor, en wat die oppas betreft; kun je niet aan een student(e) komen die SPH studeert of zoiets?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *